VOLIM FIZIKU

m_DSC05776Uoči Međunarodnog dana plesa učenici sedmih i osmih razreda gledali su 27. travnja  u  Domu kulture  plesnu predstavu Volim fiziku. E=mc2 (Volim fiziku) plesna je predstava koreografkinje Zrinke Lukčec, inspirirana osnovnim zakonima fizike, dok istovremeno istražuje njihovu primjenu u plesu i tijelu plesača. Predstava je namijenjena djeci i mladima, ali i odraslima koji traže način kako da se napokon – ili ponovno – zaljube u fiziku.

Posebno zahvaljujemo gospođi Nives Jurkin Stambolija, ravnateljici gradske knjižnice i čitaonice,  na organizaciji predstave .

Više o predstavi

Četvero tinejdžera okupilo se na zajedničkom učenju pred ispit iz fizike. Gradiva je po običaju puno, a vremena malo. Naravno, neki već sve znaju napamet i samo se prave važni, a ostali tapkaju u mraku dok im misli lutaju po puno važnijim životnim pitanjima od jedne suhoparne, dosadne i zamorne fizike. Toliko zamorne da polako, formulu po formulu, definiciju po definiciju, svi do jednoga padnu u san. Pa čak i oni koji sve već znaju napamet i samo se prave važni. Učenje je, izgleda, završilo neslavno za naše društvance – ili možda nije? Naša četvorka odjednom se budi unutar sna. I to zajedničkog sna! Ubrzo otkrivaju kako sile o kojima su maloprije učili u snu djeluju upravo pomoću njih i kako oni sami djeluju samo pomoću sila fizike. Njihova tijela kao da su postala dijelom nekog velikog pokusa ili prikaza fizikalnih zakonitosti. Pa to je zakon! Tko je ikad rekao da je učenje na vlastitoj koži nešto loše, sigurno nije doživio ovakvo učenje na vlastitoj koži. Napokon počinju shvaćati kako sve o čemu su čitali funkcionira – gravitacija, ubrzanje, centrifugalna sila, brzina svjetlosti, količina gibanja – a to je tek početak! Shvaćajući napokon zakone fizike, počinju se igrati njima. Zakoni fizike rade za njih! Kako se samo prije nisu toga sjetili?

Ivana Klišanin, prof.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.