Kutak za roditelje

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

POLICIJSKA UPRAVA SISAČKO-MOSLAVAČKA

POLICIJSKA POSTAJA KUTINA

Kutina, 04. lipanj 2020.godine

 

OBAVIJEST

 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a i u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe te AMBER alert Europe, inicirana je kampanja #DontBeCatch – #Nemoj PostatiLovina. Uz 23 zemlje iz Europe aktivno se pridružila i policija Republike Hrvatske.

Kampanja je usmjerena na zaštitu djece protiv online groominga, odnosno  opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

Svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnoga djeca su spremna na takav susret otići bez pratnje odraslih.

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

Molimo da pogledate izrađeni preventivno-edukativni spot, koji daje savjete djeci i mladima da ostanu sigurni dok putuju prostranstvima virtualnog svijeta.

Ovom prilikom apeliramo na sve građane, djecu, mlade, roditelje kao i na cijelu zajednicu da se priključe navedenoj kampanji i spriječe ista ili slična kaznena djela.

Sve prijave se mogu učiniti na broj policije 192. 

PP  KUTINA

 

 


Besplatno telefonsko savjetovanje za roditelje zabrinute za razvoj svog djeteta

Dragi roditelji,

zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te nemogućnosti da usluge pružamo direktnim putem, Centar za rehabilitaciju nudi vam besplatno savjetovanje putem telefona vezano uz različita područja razvoja djeteta koja vas mogu brinuti.U prilogu se nalazi popis područja iz kojih naši stručnjaci (psiholozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi i socijalni pedagozi) pružaju podršku i savjetovanje, vrijeme u kojem možete nazvati stručnjaka te telefonski broj na koji se možete javiti.

Tu smo za vaša pitanja!

Djelatnici Centra za rehabilitaciju ERF-a 

Letak

Centar za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

 


Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija

Više informacija o programu, materijalima i aktivnostima na temu “Kako zaštititi djecu na internetu” možete naći na poveznici https://www.hakom.hr/default.aspx

Video o zaštiti djece na Internetu možete pogledati na poveznici https://youtu.be/zXxXfCbW0ss

Brošuru “Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona” možete pogledati na poveznici https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2019/dokumenti/HAKOM_BROSURA_2018.pdf

Komentari su zatvoreni.