Svjetski dan zaštite šuma

Zima je polako izgubila snagu te popustila pred dolaskom veselog proljeća koje sa sobom donosi buđenje prirode.  A priroda, ona jedva čeka da odbaci tmurne zimske boje i ogrne se svojim zelenim ogrtačem.

Proljeće svoju omiljenu zelenu boju može zahvaliti, prije svega, najrasprostranjenijem biljnom pokrovu, šumama. Zbog te uske povezanosti proljeća i zelenih šuma, odlučeno je da imaju svoj zajednički dan pa se Svjetski dan šuma obilježava upravo na prvi dan proljeća, 21. ožujka svake godine.

Tim su povodom i učenici 6. b razrednog odjela na satu Hrvatskoga jezika održali izlaganje o ugroženosti i zaštiti šuma. Osim što smo vježbali izlaganje i “razbijali” strah od javnog nastupa, naučili smo o važnosti šuma te njihovoj zaštiti.

Šume doprinose ravnoteži kisika i ugljikova dioksida, štite riječna područja, štite tlo od erozija, ublažavaju klimatske promjene, stanište su brojnim biljnim I životinjskim vrstama… Zbog tako velike važnosti šuma, potrebno ih je zaštititi jer su sve ugroženije te nestaju zbog ljudskog nemara.

U Republici Hrvatskoj šume zauzimaju oko 47% teritorija te su još uvijek u zadovoljavajućem stanju, stoga svi možemo biti sretni što živimo upravo ovdje. Da bi nam takve bile i u budućnosti svi trebamo promisliti o svojem ponašanju i (ne)brizi o njima.

Drage šume, sretan vam vaš dan!

                                                                                                                Ena Rusek 6.b

 

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.