Svjetski dan kravate

Kravata- samo modni dodatak?

Od 2008. godine 18.listopad obilježava se kao Svjetski dan kravate. Na taj se datum 2003. godine oko pulske Arene postavila velika kravata, najveća ikad napravljena kravata u svijetu.
Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Svaki čovjek na svijetu danas nosi ili je barem jednom u životu nosio kravatu. Jedini hrvatski proizvod koji se nalazi u domu skoro svake osobe na svijetu. No, malo ljudi, zapravo, zna priču o nastanku kravate.
Priča govori o ljubavi između seljanke i njenog zaručnika koji je bio pozvan u Tridesetogodišnji rat (1618. – 1648.) u Francusku. Ona mu je oko vrata svezala maramu na poseban način. Kada je francuski kralj vidio na koji način to hrvatski vojnik ima svezanu maramu oko vrata, naredio je da ju svaki vojnik mora imati. Tako se kravata proširila svijetom.
Učenici 3. c razreda, potaknuti pričom o nastanku kravate, izradili su plakate s tematikom kravate koji su krasili zidove učionice te panoa u školskom hodniku. Njima su pokazali svoju maštovitost i smisao za likovnu interpretaciju ideje kravate.
Toga su dana u školu došli s novim modnim dodatkom – kravatom.
Nosili su je i veliki i mali.

Mali novinari

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.