Obilježili smo Dane kruha

Sudionici priredbe

Pekarnica – topli i mirisavi kutak našeg mjesta

U povodu Dana kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje učenici 2. B razreda i njihova učiteljica posjetili su sredinom listopada pekarnicu Vikend u Popovači.

Domaćini,vlasnici pekare, upoznali su učenike s vrstama brašna od kojih se peku različite vrste kruha i peciva. Naučili su od kojih se sastojaka dobiva kruh te kako se odvija cijeli postupak od miješanja do pečenja. Svaki učenik dobio je i svoj komadić tijesta od kojeg je mogao, prema vlastitoj želji,napraviti kiflicu,slanac, pužić ili pletenicu. Kada su sve „kreacije“ bile posložene na veliki lim , slijedilo je pečenje. Tijekom rada zaključili su da je posao pekara zanimljiv i lijep te da je u pekari uvijek toplo ,a ima i hrane, te da bi i oni željeli tu raditi kada odrastu.

Željka Čupić

 

Kruh naš svagdanji na stolu čeka

Osnovna škola Popovača tradicionalno sredinom listopada obilježava Dane kruha. Ovogodišnja manifestacija održala se 18. listopada 2012. u matičnoj školi, te kroz tjedan i u područnim školama ( Potok, Stružec, Osekovo, Gornja Jelenska i Voloder).

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se tijekom listopada.
U školi je bilo drugačije, ali lijepo. Neki su učenici donijeli kruh, kolače, pletenice i kiflice koje su im pripremile mame i bake, dok su se drugi obukli u narodne nošnje.
Učenici su sa svojim učiteljicama Marijom Potočki i Natašom Gregurec organizirali već tradicionalnu priredbu, zanimljivu i punu raznih šumskih životinja.
Ponešto su i naučili: kako se kaže kruh na nekim stranim jezicima, koje je podrijetlo kruha, najčešće poslovice o hrani i kruhu…
Na kraju su se svi slikali te počastili tradicionalnim jelima od kruha.

Domagoj Jež, 2.b
Karla Jurčić, 3.c

Video:

www.youtube.com/watch

Slike:

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.