Svečana dodjela nagrada Croatian Makers lige

Croatian Makers liga dio je projekta koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih. Osnovna škola Popovača također je uključena u projekt čiji je cilj omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

U 5 kola natjecanja te dvije dobne skupine učenici OŠ Popovače postigli su odlične uspjehe te pritom bili najbolji u svojoj regionalnoj grupi. Tijekom natjecanja učenici su trebali isprogramirati robota za kretanje kako bi uspješno prešao zadanu stazu bez uporabe senzora. Nakon toga počeli su koristiti senzore te je robot trebao pratiti crtu u obliku božićne jelke i pritom skupljati bodove. Zatim su sudionici timski trebali isprogramirati robote da međusobno komuniciraju te upotrijebiti ultrazvučni senzor za mjerenje udaljenosti. Na kraju su trebali isprogramirati robota da prođe stazu, izbjegne prepreku i pošalje drugom robotu poruku da riješi isti zadatak.

Svojim trudom te odličnim rezultatom zaslužili su poziv na svečanu dodjelu nagrada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak, 20. lipnja. Učenike i njihove mentore prvo je pozdravio Nenad Bakić, šef Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koji je naglasio kako Croatian Makers razvija kulturu uspjeha te utječe na odrasle i cijelo društvo kroz perspektivu djece. Načela koja se danas promoviraju u učionici oblikuju našu budućnost, pri čemu je naglasio važnost informatike kao nastavnog predmeta te uvođenje kao obaveznog, a ne izbornog predmeta. Nakon njega, uzvanicima su se obratili britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Andrew Dalgleish, te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Dodjeli nagrada nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, kao pokroviteljica lige, istaknula potrebu za novim osnovnoškolskim obrazovanjem koje će osigurati budućnost naše djece. Na kraju je zahvalila učiteljima i mentorima na uloženom trudu te čestitala učenicima na postignutim rezultatima. Učenici su na kraju dobili diplome i zahvalnice, a naše nagrade preuzele su učenica Dora Lendvaj te njena mentorica Zvijezdana Žigolić Južvak.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.