Što nam je ispričala šuma

Šestaši su odradili terensku nastavu u prirodi. Kombinacija nastave prirode i hrvatskoga jezika pokazala se zanimljivom i korisnom i ovoga puta

Ranojutarnja šuma
Obučeni u toplu odjeću i s naprtnjačama na leđima bili smo spremni za terensku nastavu u šumi Ribnjači. Krenuli smo u rano, prohladno listopadsko jutro, već u 7,30 kako bismo se razbuđivali i ugrijavali zajedno s prirodom.U tome su nam pomogli zadaci naših učiteljica Asife Štibrić i Danice Fricki (B-smjena) te Tamare Đ.Filipović, Sanje Novosel i Martine Večerin (A-smjena): sakupiti što više prirodnih materijala (lišća, gljiva, ostataka biljaka), precrtati koru drveta,napraviti otisak kore drveta glinamolom, fotografirati, proučiti vrste i starost drveća, ali, prije svega, upijati prirodu i sve oko nas. Radili smo u skupinama, a nastavnice su nam pomagale savjetima.
U šumi je bilo hladno, ali lijepo. Bilo je divno vidjeti svo to lišće šarenih boja.
Personificirat ću te
Oko 8.15 vratili smo se na nastavu i tek je u učionicama uslijedio pravi posao. Na satu hrvatskoga jezika radili smo plakate sa stilskim izražajnim sredstvima povezanima sa šumom. Drveće smo uspoređivali s ljudima, lišće s cvijećem, grane sa sjenama; personificirali smo travke, koru stare breze, nebo i oblake, a dodavali epitete pticama, brdašcu i osušenom potoku. Plakate s haiku pjesmama o prirodi, koje smo pisali na prethodnim satovima, ukrasili smo materijalima pronađenim i sakupljenim u šumi. Sve smo ujedinili u naše šumske priče naslova Šuma priča.
A u učionici prirode?
I tu smo vrijedno radili. Analizirali smo prikupljene materijale kako bismo mogli izradtti plakat na temu Kontinentalna listopadna šuma – biljni i životinjski svijet. Pronađene gljive, lišće, granje, korijenje… poslužili su nam za upoznavanje prirode koja nam je tako blizu, a opet u nju tako rijetko svraćamo.
Mnogo smo naučili, a pritom nam je bilo zanimljivo. Morat ćemo ponoviti!

David Kovačević 6.b
Dora Bičanić 6.b

Fotografije: Kristijan Jalšić 6.e

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.