Robokup 2012

Robokup – natjecanje u robotici u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture

 
 

Prvo mjesto je naše

Zašto baš mi?

         Zovem se Ema Kristina Krnjajić i odlična sam učenica 7.c razreda. Dvije sam godine sudjelovala u radu Kampa tehničke kulture u Kraljevici kao najbolja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo sam polazila radionice iz robotike i vožnje robotskih kolica.

         Moj prijatelj, šestaš Vilim Lendvaj, odličan je matematičar, uspjehe postiže na natjecanjima iz geografije, ali područja u kojima se najviše ističe svakako su informatika i tehnička kultura.
         Početkom godine učitelj Darko Rakić predložio nam je da se
prijavimo na natjecanje u Robokupu jer smo oboje pokazali darovitost na tom području.
Na početku školske godine malo je učenika naše škole znalo za robotiku i morali smo pronaći 3. člana (sada je u školi već nekoliko učenika koji jako dobro programiraju i slažu). Izbor je pao na Svena Unetića iz Siska koji je 2 godine bio županijski prvak .
Trojka za natjecanje bila je oformljena!

Što radimo?
Zadatak je bio napraviti robotića – košarkaša koji prepoznaje boju loptice koju mu staviš. Okrene se i ubaci točno u koš koji je namijenjen toj boji loptice.

Nije sve teklo glatko

No nije sve bilo jednostavno. Ekipe trebaju voditelje, a učitelj Darko Rakić, koji je sve pokrenuo, ženi se na sam dan natjecanja i ne može s nama. Uskočila je učiteljica Jasminka Gerin, Svenova mentorica.
Dijelovi za izradu robota kasnili su i stigli tek dan prije natjecanja. Taj smo dan proveli radno: slagali smo, kombinirali, radili poboljšanja, sve ponovo rastavili na sastavne dijelove jer se na natjecanju sve mora raditi od nule.

Natjecanje

Na natjecanju je bilo 25 tročlanih ekipa iz Hrvatske i BiH. Mi smo bili među rijetkima, ako ne i jedini, koji su došli prvi put. Zadaci su bili zahtjevni, a konkurencija jaka. Ali, robot kojeg smo mi napravili i isprogramirali najbolje je ubacivao lopte u koš. Naš Dražen Petrović robotike doveo nas je s 3-4 koševa razlike do brončane medalje za konstrukciju i programiranje i do zlatne za primjenu robota. Zlatnu medalju i pehar dobili smo i za ukupni poredak. Bili smo presretni.

Dok je naš učitelj izgovarao svoje sudbonosno DA, poslali smo mu poruku:“Vaša ekipa robotičara kao poklon za vjenčanje daruje vam osvojeno prvo mjesto na Robokupu.“ Odgovor nam je došao malo kasnije iste večeri:“JUUUPI!!!!!! BRAVO! STVARNO DIVAN POKLON!“

Gostovanje na Radio Quirinusu

U petak 24.02. posjetili smo Radio Quirinus gdje nas je ugostila voditeljica Karmen Valenta te smo snimili prilog za emisiju Vrtuljak izvrsnosti u kojoj smo govorili o svojim uspjesima.

Članak na Radio Quirinusu: www.radio-quirinus.hr/

Vilim Lendvaj 6.d
Ema Kristina Krnjajić 7.c

 

Izvor fotografija: Robotičko informatički klub Popovača

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.