Posjet Jasenovcu


Istražujemo

Učenici osmih razreda posjetili su Spomen područje Jasenovac s Memorijalnim muzejom.

Memorijalni muzej i Obrazovni centar
Učenici osmih razreda OŠ Popovača posjetili 29.02.2012. Spomen područje Jasenovac u sklopu terenske nastave povijesti. Obilazak su započeli razgledom Memorijalnog muzeja čiji postav podsjeća na žrtve koncentracijskog logora aktivnog od 1941. do 1944. godine. Podijeljeni u šest skupina, učenici su aktivno proučavali izložene eksponate i odgovarali na pitanja u radnim listićima. Uslijedilo je kratko predstavljanje rada svih skupina u Obrazovnom centru te šetnja do spomenika žrtvama logora.

Probuđeni cvijet
Autor Bogdan Bogdanović zamislio je spomenik kao cvijet koji stoji na mjestu tuge i zločina da bismo se sjećali, ali ne i mrzili. Cvijet koji predstavlja oprost, ali ne zaborav. Oko spomenika se nalaze razbacani zemljani humci – simbolično naznačena mjesta na kojima su za vrijeme logora bile barake u kojima se radilo, spavalo, kuhalo…te udubljenja koja simboliziraju grobnice i mučilišta unutar samog logora.

Poštovati druge
Naučiti ponešto o II.svjetskom ratu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj svakako je bio važan cilj ove terenske nastave, ali još važnije od povijesnih činjenica bilo je naučiti i shvatiti koliko je važno poštovati druge osobe bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, vjeru, izgled ili dob.

Karla Babić 8.d

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.