Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

U okviru projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ od 13. do 14. veljače 2020. godine Vukovar su posjetili učenici osmih razreda OŠ Popovača u pratnji svojih razrednica Martine Žatečki, Martine Ivić i učiteljice povijesti Tamare Cikuša. S nama su u Vukovaru bili i učenici OŠ Zorka Sever, OŠ Sela i učenici dviju zagrebačkih škola OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Antuna Gustava Matoša.

Kada smo stigli u Vukovar, posjetili smo Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar u obnovljenom dvorcu Eltz. U Muzeju vučedolske kulture uz stručno vodstvo imali smo priliku upoznati i doživjeti život i kulturu iz prapovijesnoga razdoblja –  eneolitika. Vidjeli smo kako su živjeli, što su nosili, čime su se bavili i što su istraživali Vučedolci. Fotografirali smo lubanje, keramičke posude, vučedolsku kuću, ljevaonice, odjeću i obuću.

Nakon ovog jedinstvenog muzeja, krenuli smo u Gradski muzej Vukovar u baroknome dvorcu grofova Eltz. Gradski muzej nalazi se na desnoj obali Dunava. U njemu smo upoznali povijesni razvoj grada Vukovara i vukovarskoga kraja do danas.

Nakon muzeja, posjetili smo bivšu vojarnu, današnji Memorijalni centar Domovinskoga rata, gdje smo slušali predavanje bojnika koji je i sam sudjelovao u obrani. Bojnik nam je govorio o vrijednostima Domovinskoga rata i značaju Bitke za Vukovar u obrani teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon predavanja, bojnik je bio susretljiv te nam je odgovorio na pitanja koja su mu postavila tek nekolicina nas najradoznalijih i na tome smo mu zahvalni.

Predvečer smo nakon posjeta muzejima i predavanja, dobili dovoljno slobodnoga vremena za obilazak grada. Prošetali smo do Spomen križa, koji je podignut u čast svim poginulim braniteljima, a nalazi se na ušću rijeke Vuke u Dunav. Osim Spomen križa, otišli smo i do mosta koji nosi ime u spomen na francuskoga dragovoljca Jean Michela Nicoliera, koji se dobrovoljno došao boriti za našu domovinu.

Večer smo proveli u hostelu „Dubrovnik“ koji se nalazi na prostoru Memorijalnoga centra Domovinskoga rata Vukovar. Prije odlaska na spavanje gledali smo hrvatski ratni akcijski film Broj 55 i družili smo se.

Drugi dan posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Masovnu grobnicu Ovčara, Spomen dom Ovčara, Spomen-obilježje Vodotoranj, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica i Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, ali zbog lošega vremena nismo imali prilike detaljno razgledati sva mjesta i posvetiti im vremena koliko bismo voljeli.

Na Memorijalnome groblju žrtava Domovinskoga rata vidjeli smo mjesto na kojem se nalazi 938 bijelih mramornih križeva, koji stoje u spomen na svaku žrtvu. Fotografirali smo se uz spomenik u kojemu se nalazi vječna vatra, a zapalili smo i lampaš za sve poginule branitelje.

U spomen domu Ovčara čuli smo priču kako je otkrivena lokacija masovne grobnice Ovčara, vidjeli smo dragocjenosti i osobne predmete žrtava logora. Na mjestu masovne grobnice Ovčara, pokraj spomenika zapalili smo lampaš i odali počast svim ubijenim i stradalim civilima i braniteljima.

Vukovarski vodotoranj vjerojatno je najpoznatiji simbol ovoga grada stoga smo zamolili našu vodičicu da nam bez obzira na kišno vrijeme omogući fotografiranje ispred toga simbola stradanja i otpora grada. Sretni smo i zahvalni što nam je to omogućeno.

U podrumu vukovarske bolnice vidjeli smo multimedijsku prezentaciju o bolnici tijekom opsade Vukovara i rekonstrukciju podruma tijekom opsade grada.

Osim spomenutih mjesta, imali smo priliku provesti se pokraj mjesta koji je u Domovinskome ratu bio žila kucavica, a to je „Kukuruzni put“, odnosno „Put spasa“, također smo vidjeli hangare u Veleprometu, tvornicu Borovo, benediktinski samostan, crkvu sv. Filipa i Jakova, izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskome ratu, eksponate na otvorenom, prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“, tenk ispred Spomen doma na Trpinjskoj cesti, bistu Blage Zadre, junaka grada Vukovara.

Žao nam je što je jaka kiša spriječila naše duže zadržavanje na nekim spomen obilježjima, ali smo zahvalni što smo imali prilike kroz ovakav projekt učiti o Domovinskome ratu, odati počast svim poginulim civilima i braniteljima i zahvalni smo na dobivenim porukama tolerancije, mira i nenasilja.

Naša terenska nastava završila je Školom mira, odnosno predavanjem bojnice o miru i toleranciji na kojima moramo graditi našu budućnost. Posljednji je bio kviz na kojemu smo pokazali što smo naučili na ovoj terenskoj nastavi. Iz svake škole je izabrano dvoje učenika koji su sudjelovali u kvizu o Domovinskom ratu. Našu školu predstavljali su učenici Nika Tkalec i Antonio Žagar, na koje smo ponosni jer su u ime naše škole osvojili odlično drugo mjesto.

Nika Rusan, učenica 8.b i učiteljica Tamara Cikuša

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.