Maturalno putovanje učenika sedmih razreda

23.svibnja 2017. u ranim jutarnjim satima učenici sedmih razreda krenuli su na  dugo očekivano maturalno putovanje na Korčulu. Osam sati vožnje do Splita nije nas previše umorilo, a tamo nas je dočekala vesela i ljubazna vodičica koja nam je pokazala ono najljepše od Splita – Dioklecijanovu palaču, katedralu sv. Duje, Zlatna vrata i Voćni trg. U 15:00 čekao nas je trajekt kojim smo brzo stigli na Korčulu i smjestili se u hotel Marko Polo.

24.svibnja 2017.

Nakon doručka smo krenuli u razgledavanje grada Korčule i upoznali se sa znamenitostima poput Vijećnice, Gradskih vrata, Trga sv. Marka, kuće Marka Pola, crkve Svih svetih i palače Gabrielis, a ostatak dana proveli smo ležerno – šećući i kupajući se, neki u moru, a neki u bazenu. Večer je bila rezervirana za disco – bili smo kraljice i kraljevi plesnoga podija.

25. svibnja 2017.

Dan je bio posvećen otoku Mljetu do kojega smo došli brodom. Vodičica nam je pokazala slano jezero i ispričala kako u njemu živi jedna meduza već dugi niz godina i da nije uginula zbog čistoće jezera. Nakon toga smo se razdvojili  i brodom otišli na otočić svete Marije. Saznali smo kako su nekad na otoku obitavale zmije otrovnice zbog čega su na otok donijeli novu životinjsku vrstu – mungosa koja je istrijebila zmije, ali se do danas previše razmnožila pa imaju problem s njom. Prilikom ulaska u samostan saznali smo kako su se tamo pokapali svećenici i redovnice. Uputili smo se prema brodu, a putem smo stajali i slikali se s magarcima koji su na otoku prilično uobičajena pojava. Na povratku brodom u Korčulu vjetar je uzrokovao nemirno more, stoga je plovidba nešto duže trajala, a vrijeme smo iskoristili za ugodno druženje. Večer smo opet proveli plešući, ali i spremajući stvari za sutrašnji povratak kući.

26.svibnja 2017.

Ne možemo baš reći da nam je ostalo puno snage za posljednji dan putovanja, a čekao nas je Dubrovnik sa svim svojim znamenitostima. Trajekt nas je ostavio u luci u kojoj smo se divili kruzerima. Još jedna ljubazna vodičica upoznala nas je s Vratima od Pila, Franjevačkim samostanom, Onofijevom česmom, palačom Sponza, Orlandovim stupom, Kneževim dvorom, crkvom sv. Vlaha i nezaobilaznim Stradunom. Pričala nam je kako su ljudi živjeli nekad i koliko danas u ovom prekrasnom gradu koštaju neke najobičnije stvari poput kave. Žičarom smo stigli na brdo Srđ, s kojega se pruža prekrasan pogled na Stari grad, a na Babinom kuku nas je čekao ručak i poslije njega povratak kući. Puni dojmova sretno smo stigli, uvjereni da ćemo ove dane pamtiti do kraja života.

Iva Grbavac i Martina Marijan, učenice VII. c razreda

Lektorirala Martina Ivić, prof.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.