Dan ružičastih majica

Već treću godinu za redom, zadnja srijeda u veljači je u znaku Dana ružičastih majica. To je program prevencije vršnjačkog nasilja kojim se želi podići svijest o tom velikom problemu među djecom i mladima,  a nositelj ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. U programu sudjeluju sve odgojno-obrazovne ustanove i svi oni koji žele podržati borbu protiv nasilja među vršnjacima pa smo se uključili i mi – učenici i učitelji Osnovne škole Popovača.

Dan ružičastih majica nastao je nakon jednog nasilnog događaja u školi u Kanadi koji se dogodio jer je jedan dječak obukao ružičastu majicu u znak solidarnosti s bolešću svoje majke. Prvi dan školske godine 2007./2008. u školu je došao učenik koji je taj dan odlučio odjenuti  ružičastu majicu. Drugi su ga učenici vrijeđali samo iz toga razloga što im se nije svidjelo da on ima majicu koja je ružičaste boje. Ostatak učenika koji nije stao na stranu zlostavljača, u znak potpore su idući dan odjenuli ružičaste majice. Upravo je ta skupina učenika svojim činom motivirala druge učenike i djelatnike škola diljem svijeta da se uključe u program čiji je zadatak spriječiti razvoj bilo kakvog oblika nasilja među učenicima.

Svjesni činjenice da je nasilje svakodnevno prisutno, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Dokaz tome su i sljedeće fotografije koje pokazuju kako je Dan ružičastih majica ujedinio učenike naše škole koji su se jednoglasno složili da u školi nećemo tolerirati niti jedan oblik nasilja!

Iz PŠ Osekovo

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.