Valentinovo 2017.

I ove godine obilježili smo u našoj školi planetarni praznik ljubavi, Valentinovo, poznat još kao Dan zaljubljenih. Premda se za Valentinovo najviše poklanjaju crvene ruže, mi smo vrijednim rukama izradili mnogo proizvoda koji su bili na prodaju – svijeće, magnetiće, srca i ruže od gipsa, a najveća atrakcija bili su jastučići u obliku srca. Naši zadrugari ulažu puno truda, redovito dolaze na susrete i svoje ideje provode u djela. Sada slijede pripreme za Uskrs, a do tada od srca vas pozdravljamo. Za kraj nije loše ponoviti gradivo. Evo nekoliko redaka o svetom Valentinu i Valentinovu.

Običaj Valentinova potječe iz 3. st. kada je u Rimu živio svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I., naredio je svim vojnicima da se ne smiju ženiti ili zaručivati  jer je smatrao da oženjeni vojnici neće htjeti ratovati, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, osim jednoga.

Na molbe mladih parova, svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu.
Dana 14. veljače 269. godine svećeniku Valentinu odrubili su glavu.
Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem pa kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je proglasilo blagdan Svetog Valentina.
Odredili su da će se novi praznik slaviti na dan njegove smrti, a ime su mu dali u spomen svecu. Neka vas prati zagovor svetog Valentina i neka bude što više ljubavi u našoj Domovini i svijetu.

Vaši zadrugari

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.