Vukovar za kraj

Šetalište

Zadnji dan nastave škola organizira izlet u Vukovar za učenike 8.razreda.

Bolnica. Krenuli smo u ranim jutarnjim satima i nakon poduže vožnje stigli u Vukovar. Prvo smo posjetili Opću bolnicu Vukovar koja je 1991. zbrinula 4000 ranjenika od kojih je 2500 bilo podvrgnuto teškim operacijskim zahvatima. Smjestili smo se u prostoriju u kojoj smo pogledali kratak film o Vukovaru 1991. godine. Nitko od nas nije ostao ravnodusan nakon šetnje bolničkim prostorijama.

Muzej palim braniteljima Domovinskog rata.Ovčara. Istočno od Vukovara, na cesti prema Iloku, našem najistočnijem gradu, smjestio se Muzej palim braniteljima Domovinskog rata.Tamo smo mogli vidjeti predmetne ostatke žrtava. Najviše nas se dojmila prostorija koja je čitavo vrijeme našeg boravka bila u potpunoj tami i kroz koju su se isprepletala imena žrtava masovnog pokolja na Ovčari. Potom smo otišli na najveću masovnu grobnicu. Iznenadila nas je, dirnula i više od svega doprijela do nas gorčina i bol koju smo osjetili u riječima gospođe koja nam je govorila o grobnicama i onima koji su počinili te zločine. Pognutih glava krenuli smo u autobus koji nas je odveo na Ovčaru. Strašna slika vukovarske patnje složila nam se u glavama. Ljepota i jednostavnost bijelih križeva tu je sliku nadopunjavala i činila ju dostojanstvenom.

Grad. Još uvijek s vidljivim tragovima rata, Vukovar se trudi živjeti kao i svaki drugi grad. Prošetali smo njegovim ulicama i na ušću Dunava obišli veliki, bijeli križ na koji je uklesan hrvatski pleter i grb.

Bizovačke toplice. Iscrpljeni, uputili smo se ka Bizovačkim toplicama u kojima smo se zabavljali do kasnih popodnevnih sata. Na našu žalost, a nadam se i na žalost naših razrednika, morali smo krenuti kući. U autobusu je bilo vrlo dirljivo. Čitali smo pismo naslova Zbogom prijatelji koje je izazvalo suze i kod učenika i kod učitelja jer je svima bilo teško zbog rastanka. Autobus je stigao oko 21 sat pred našu školu, a povorka osmih razreda A i B smjene krenula je kroz Popovaču. Bio je to naš oproštaj s osnovnom školom.

Petra Kovačević 8b.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.