Više o sigurnosti na internetu

Image U nastavku su navedene mrežne stranice na kojima možete pronaći više o sigurnosti na internetu.

 

 

 

 

Preporuke pravobraniteljice za djecu

Pravobraniteljica za djecu bavi se različitim područjima zaštite djece tako da na mrežnim stranicama www.dijete.hr možete pročitati informacije o radu Ureda pravobraniteljice za djecu, različite vijesti, akcije koje organiziraju te preporuke za određene postupke zaštite djece u raznim situacijama. Među tim preporukama (izbornik Preporuke pravobraniteljice > Zaštita interesa djece – razno) možete pročitati i 7 zlatnih pravila za sigurno chatanje i SMS-dopisivanje – poruke djeci te Zaštitite dijete od rizika koje nosi komunikacija s nepoznatima.

 

Preporuke CARNet CERT-a

CERT.hr je hrvatsko nacionalno središte za računalnu sigurnost, a osnovao ga je CARNet 1996. godine. Između ostalih zadaća, CERT daje sigurnosne savjete i preporuke, informira korisnike i javnost o značaju i poboljšanju sigurnosti računalnih sustava i mreža. Stranice www.cert.hr osmišljene su za odrasle korisnike i sadrže provjerene informacije iz svih područja računalne sigurnosti. CERT-ov tim je pripremio i Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta, popularno zvan „Borbeni komplet“, koji sadrži praktične savjete za sigurnost osobnog računala te pripadajuću zbirku sigurnosnih alata. Priručnik možete pročitati online ili njegovu pdf inačicu preuzeti na svoje računalo. Uz to je dostupna i slika diska za snimanje CD-a sa sigurnosnim alatima.

Preporučujemo obavezno čitanje većine sadržaja na CERT-ovim mrežnim stranicama te korištenje njihovih RSS izvora informacija kako biste bili informirani o mogućim sigurnosnim problemima.

Think U Know

 
Think U Know
(Misliš da znaš) su stranice britanskog centra za sprječavanje iskorištavanja djece i online zaštitu (CEOP). Na stranicama se nalazi mnogo obrazovnih, multimedijalnih sadržaja za djecu prilagođenih uzrastu te objašnjenja i savjeti za roditelje, staratelje i učitelje.

Za najmlađe je pripremljena serija animiranih filmova u kojima se likovi iz Hectorovog podmorskog svijeta snalaze u raznim avanturama. Na stranicama Hectorovog svijeta pronaći ćete prateće materijale za svaki od filmova – pripreme za nastavu, bojanke, pjesmice itd.
Za djecu od 8 do 10 godina pripremljeni su sadržaji i igre koje im ukazuju kako se zabaviti, kako zadržati kontrolu te kako prijaviti sumnjivo ponašanje na internetu. Dostupan je Cyber Cafe u kojem trebaju pomoći Griffu i prijateljima da ostanu sigurni pri korištenju elektroničke pošte, brbljanja, dopisivanja u stvarnom vremenu, SMS-a i ostalih modernih tehnologija.
Za djecu od 11 do 16 godina pripremljeni su različiti sadržaji primjereni njihovom uzrastu – primjerice videorazgovori s vršnjacima, savjeti o tome što sve može poći loše pri korištenju interneta te niz igara o različitim mogućnostima njegovog korištenja.

Za roditelje i učitelje također su pripremljeni različiti sadržaji, posebno je zanimljiva zbirka poveznica na mrežne stranice koje se bave ovom temom. Nažalost, sadržaji za nastavu dostupni su samo državljanima Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Through the Wild Web Woods

 
Wild Web Woods
su stranice Europske komisije dostupne na 22 jezika (nema hrvatskog) koje kroz igru – putovanje šumom interneta – postavljaju zadatke i uče djecu o ispravnim postupcima i mogućim opasnostima. Tijekom igre djeci su postavljena različita pitanja i zagonetke iz područja informacija, privatnosti, sigurnosti i osviještenosti u kojima trebaju skupljati novčiće te tako sigurno doći do E-grada. Za prolazak kroz cijelu igru potrebno je par sati, ali se ne treba odigrati u jednom komadu.

 Izvor: http://ucitelji.org/Materijali/Sigurnijiinternet2010/tabid/459/Default.aspx

_________________________________

 

Budite pametni u računalnom svijetu

Stranice australske organizacije cyber(smart:-) sadrže niz sadržaja za poučavanje o sigurnijem, odgovornijem i primjerenijem ponašanju na internetu. Sadržaji su organizirani u devet kategorija obzirom na publiku kojoj su namijenjeni ili akciju o kojoj govore.
Posebno su mi se svidjele stranice Let’s Fight It Together koje promiču zajedničku akciju protiv mrežnog nasilja (cyberbullying). Na tim stranicama ćete pronaći razrađene pripreme za nastavu, aktivnosti za djecu, roditelje i učitelje te popratne filmove i igre kojima se potiče razmišljanje i usvajanje primjerenog ponašanja u situacijama mrežnog nasilja.

Na stranicama za mlađi uzrast naišla sam na zgodan crtić “Who are you online friends?” koji govori o nepoznatom identitetu osoba s kojim komuniciramo online. Uz govor dostupan je pisani tekst, priča nije komplicirana tako da se uz prevođenje može koristiti i u našim školama.

Nadam se da ćete naći ili smisliti sadržaje kako da temu sigurnosti na internetu uspješno prenesete svojim učenicima.

Stranice Sigurnost i zaštita djece na internetu – na hrvatskom jeziku

Stranice Sigurnost i zaštita na internetu nastale su suradnjom Microsofta, Agencije za odgoj i obrazovanje i NetAkademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Na njima su dostupni sadržaji o sigurnosti i zaštiti na internetu razvrstani u tri kategorije: za djecu, za roditelje i staratelje te za nastavnike i učitelje.
Za djecu su pripremljene četiri interaktivne priče, dvije za uzrast od 7 do 12 godina (Beskonačna šuma i Anini novi prijatelji) te dvije za uzrast od 13 do 16 godina (Rimska grupa i Peripetije na mreži). Priče su oblikovane poput stripa s interaktivnim dijelovima, govore o temama zaštite na internetu, prikladnosti informacija na internetu, komunikaciji pomoću interneta, autorskim pravima…

Sadržaji za roditelje i nastavnike sadrže različite informacije te niz preporuka. Dostupan je i priručnik o sigurnosti koji govori o mogućim prijetnjama na internetu i načinima zaštite.

 

Kako poučavati sigurnost djece na internetu – Teachers TV

I na britanskoj Učiteljskoj televiziji (Teachers TV) pronaći ćete nekoliko videoisječaka koji pokazuju razredne aktivnosti za poučavanje o sigurnosti djece na internetu.

 

Izvor:  http://lidijin-kutak.spaces.live.com/

 

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.