Akcija – Sigurniji internet za djecu u OŠ Popovača

Image 9. veljače je bio Dan sigurnijeg interneta pa su učenici i učitelji Osnovne škole Popovača sudjelovali svojim radovima u akciji  Sigurniji internet za djecu.Tijekom akcije na našoj Školskoj televiziji prikazujemo filmove koji govore kako se treba pravilno ponašati na internetu.

U nastavku pročitajte i pogledajte što su učenici sedmih razreda napravili i kako izgledaju radovi drugih škola na ovu temu.

Učenici sedmih razreda na satu informatike imali su zadatak napraviti prezentaciju u kojoj će opisati što misle iz svoga iskustva koje su opasnosti na internetu, kako se obraniti od njih i kako ih izbjeći.

Prije početka rada učenici su pogledali nekoliko filmova koji na vrlo zanimljiv način predstavljaju razne oblike zlostavljanja na internetu. Učenici su odlično prihvaliti ovaj oblik motivacije i odmah ih je to potaklo na razgovor i diskusiju o temama koje se i njima događaju na internetu i kako su reagirali na njih.

  Ovo su filmovi koje su učenici gledali.

Nakon toga učenicima je objašnjen zadatak i podijeljene  upute za izradu prezentacije. Učenici su mogli koristiti internet pri izradi prezenatcije ali bio naglasak da koriste vlastito iskustvo i primjere koje su oni dožilvili ili netko iz njihove okoline. Rad je protekao u ugodnoj atmosferi uz nekoliko pitanja u vezi rada u PowerPoint-u.

slika_1._uenici_gledaju_videisjeke_o_sigurnijem_internetu

 

Na kraju sata učenici su pokazali svoje prezentacije i zajedno smo još jednom ponovili osnovna pravila o pravilnom ponašanju na internetu i načinima zaštite.

Ovo je dio prezentacija!

 Reakcije učenika na ovakav oblik rada su bile vrlo pozitivne i bili su zadovoljni rezultatima. Učenici  su  u svojim prezentacija većinom obrađivali iste teme koje su pronašli na interentu a rijetki su bili oni koji su iskoristili vlastita iskustva. To pokazuje da se možda i nisu susreli s neugodnostima na internetu ili ne žele o tome razgovarati.

Upravo zbog tih učenika bi ova tema trebala biti zastupljenija u nastavi i trebalo bi se više govoriti o problemima i koji se javljaju na internetu i kako ih izbjeći.

Sve u svemu mislim da je ovaj mali projekt uspješno odrađen i da su učenici barem na kratko razmislili što ih sve može dočekati na internetu i i da se mogu osjećati sigurno ako poštuju neka osnovna pravila i zato savjetujem kolegama da odvoije sat-dva nastave da obrade ovu temu s učenicima. 

Darko Rakić (učitelj informatike)

 

 

Ovako je akcija obilježena u Osnovnoj školi Veliki Bukovac.

Oni su cijjelu školu “oblijepiti” plakatima i savjetima za sigurnije, odgovornije i primjerenije ponašanje na internetu.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.