Učionica budućnosti otvorena u Osnovnoj školi Popovača

Ucionica buducnosti - Popovaca 03Učionica budućnosti opremljena je najnovijom informacijskom tehnologijom koja će omogućiti interaktivno učenje i razmjenu znanja za više od 750 učenika škole

Popovača, 29. veljače 2016. – Projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj se, nakon Osnovne škole Kamešnica u Otoku, IX. gimnazije u Zagrebu, Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice i II. osnovne škole u Bjelovaru te Osnovne škola Antuna i Stjepana Radića u Gunji pridružuje i Osnovna škola Popovača. Ta je škola šesta po redu s otvorenom Učionicom budućnosti koja će omogućiti interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija. Nastavak je to zajedničkog projekta Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Electronics, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Osnovnu školu Popovača pohađa 750 učenika iz 10 naselja u Gradu Popovači. Pored matične škole nastava je organizirana i u pet područnih škola ( Voloder, Osekovo, Gornja Jelenska, Potok, Stružec).

– Matična i područne škole imaju brzi internet, što je bio preduvjet uvođenja e-dnevnika u matičnu i područne škole od ove školske godine. Sve učionice u matičnoj i područnim školama opremljene su novim suvremenim računalima. Pored toga, učionice predmetne nastave i učionice razredne nastave opremljene su multimedijalnom opremom, čime je uvelike olakšan rad učiteljima i učenicima u svladavanju novih sadržaja. Danas je škola dobila i novu digitalnu učionicu, što je velika zasluga učitelja informatike i učiteljica koji rade na mnogobrojnim projektima, a čiji rad je prepoznala Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet te tvrtka Samsung Electronics. Škola aktivno sudjeluje na promicanju primjene novih tehnologija u školama na našem području – naglasio je Dražen Mlakar, ravnatelj Osnovne škole Popovača.

Ucionica buducnosti - Popovaca 02

Podsjetimo, Učionice budućnosti opremljene su nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom, što omogućava interaktivnu razmjenu znanja svim učenicima. Nastavnicima mogu brzo dijeliti informacije, bilješke s predavanja i imaju trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Mogu dijeliti sadržaj na interaktivnoj, pametnoj ploči, te uz svega nekoliko „klikova“ poslati na učeničke tablete. Učenici i nastavnici će istovremeno voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

– Tehnologija nije toliko zaživjela u školama koliko u ostalim segmentima naših života. Radimo na tome da to promijenimo i želimo da naša djeca koja završavaju školu budu što spremnija za daljnje školovanje i za tržište rada. OŠ Popovača jedna je od predvodnica među osnovnim školama u RH po korištenju IKT-a te se nadamo da će im ova oprema vrijedna skoro 300.000 kuna pomoći da i dalje educiraju učenike koji će iz škole izlaziti potpuno računalno pismeni, educirani, sposobni samostalno razmišljati i biti dobri timski igrači.  – istaknuo je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Ucionica buducnosti - Popovaca 01

Povijest osnovne škole u Popovači počinje još 1894. godine. U posljednjih dvadesetak godina škola je temeljito uređena iznutra, asfaltirano je igralište, opremljena je informatička učionica a predmet informatike uveden je kao izborni predmet. Osnovna škola Popovača zapošljava 62 učitelja, 5 stručnih suradnika i 18 administrativnih i pomoćnih radnika.

– Naš je zajednički cilj u Hrvatskoj i regiji poduzeti odgovarajuće korake i marljivo raditi kako bismo stvorili čvrst temelj i definirali gdje želimo biti u sljedećih 15 do 20 godina. Imajući to u vidu, moramo naglasiti kvalitetu obrazovanja, od najranije do zrele životne dobi, kao i njegovati kreativnost, konkurentnost i cjeloživotno učenje. Podržavamo okruženje koje potiče i oblikuje generaciju mladih, koji su visokoobrazovani i spremni za radna mjesta budućnosti. Dio je to Samsungove vizije koja uključuje i budućnost obrazovnog sektora, pri čemu želimo biti aktivni sudionici i pomoći u oblikovanju budućnosti učenja te osnažiti nastavnike i učenike kroz novo iskustvo učenja – zaključio je Tae Hwan Hwang, predsjednik Uprave tvrtke Samsung Electronics za regiju.

Prilikom otvorenja Učionice budućnosti u Popovači, video-konferencijom su se povezale i Učionice budućnosti u zagrebačkoj IX. gimnaziji i gimnaziji Fran Galović u Koprivnici, koje su već implementirale ova obrazovna rješenja u kurikulum. Naglašeno je kako će umrežavanje Učionica budućnosti u suradnji s CARNetom i Samsung Electronics, omogućiti još kvalitetniju razmjenu znanja i iskustava, s ciljem najbolje primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u profesionalnom i osobnom životu učenika i nastavnika.

###

O Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet nastala je 1991. godine kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. U ožujku 1995. godine Vlada Republike Hrvatske donosi Uredbu o osnivanju ustanove CARNet sa svrhom pospješivanja napretka, kako pojedinca tako i društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija. Riječ CARNet je skraćenica od engleskog naziva ustanove (Croatian Academic and Research Network).

CARNetove aktivnosti mogu se podijeliti u tri osnovna područja: pružanje Internet usluga, poticanje razvoja informacijskog društva i obrazovanje za novo doba. Za više informacija, posjetite www.carnet.hr.

O tvrtki Samsung Electronics

Samsung Electronics je vodeća svjetska tehnološka kompanija koja otvara nove mogućnosti za ljude diljem svijeta. Kroz brojne inovacije i otkrića transformira svijet televizora, pametnih telefona, tableta, osobnih računala, pisača, fotoaparata, bijele tehnike, LTE sustava, medicinskih uređaja, poluvodiča i LED rješenja. Zapošljava 286,000 ljudi u 80 zemalja s godišnjom prodajom od 216,7 milijardi američkih dolara. Za više informacija, posjetite www.samsung.com/hr

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.