Terenska nastava u Strušcu

Naftonosno polje Stružec

Učenici osmih razreda OŠ Popovača su 21.5. s nastavnicama Sunčicom Jakopović (kemija), Ivanom Klišanin (fizika) i Bosiljkom Krešo (geografija) posjetili Naftonosno polje Stružec, Pogon prerade nafte.

ŠTO SMO SAZNALI?

U Strušcu nas je dočekao gospodin koji je odgovarao na naša pitanja. Pitali smo i saznali koliku masu ima nafta, kada je počelo iskorištavanje nafte u Strušcu, do kada se procjenjuje da će je ondje biti, koji je njen sastav, za što se koristi i slično.

ŠTO SMO VIDJELI?

Ondje smo vidjeli cijevi kroz koje nafta prolazi i odjeljuje se od ostalih tvari, te njena spremišta, način na koji putuje do Siska, upoznali smo se s pravilima i mjerama opreza.

ŠTO O SVEMU MISLIMO?

Anastazija Ratkajec: Posjet je bio veoma zanimljiv, mislim da je dobro to što se nalazište nalazi na takvom mjestu, a ne u nekom velikom gradu. Ne sviđa mi se to što se naftom zagađuje okoliš, a neophodna nam je za ovakav način života.
Ružica Horvatić: Meni se sviđa sve što smo vidjeli i kuda su nas vodili. Dobro je što naše mjesto ima nešto ovakvo. Mislim da bi se trebalo pronaći još izvora energije i načina za pokretanje automobila, s obzirom na to da nafte ima još prilično malo.

JESTE LI ZNALI O NAFTI?

Nafta je smjesa tvari, iako bismo na prvi pogled rekli da je spoj.
Postoje gotovo bezbojne vrste nafte!
Nafta se ne može zalediti, pri vrlo niskim temperaturama postaje slična gumi.
Nastaje od dijelova biljnih i životninjskih morskih organizama.
U Strušcu je otkrivena 1957., a pogon je pušten u proizvodnju 1960. (Josip Broz Tito)

Paula Harapin 8.b

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.