Svjetski dan voda na Jelenki


Što li će nam ovaj uzorak reći

Dan voda obilježava se u cijelome svijetu 22.ožujka i cilj mu je ukazati na važnost vode u svakodnevnom životu.

Kemičari i biolozi OŠ Popovača obilježili su taj dan odlaskom do mosta iznad potoka Jelenke gdje su s nastavnicama Asifom Štibrić, Tamarom Đurđević Filipović i Sunčicom Jakopović proveli kemijsku analizu vode.

Uzeli su uzorak vode te uz pomoć indikatora odredili prisustvo nitrata, nitrita, fosfata, željeza, kisika i ostalih parametara za određivanje kvalitete vode. Napravili su i test na amonijeve ione. Dobiveni su parametri važni indikatori čistoće vode. Poremećajem samo jednog elementa narušava se kemijska i biološka ravnoteža, a sve to utječe i na floru i faunu. Zbog povezanosti vodenih tokova zagađenje i samo jednog malog potoka može dovesti do zagađenja cijelog sustava.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije koja taj projekt provodi na području županije od 2009.godine. Rezultati su pokazali da su nitriti, koji ukazuju na onečišćenje, u vodi Jelenke prisutni još uvijek u količini manjoj od 0,02mg/l, dok nitrata ima manje od 10mg/l što su relativno niske vrijednosti.

Učenici su pozvani i da se tijekom ožujka i travnja uključe u projekt praćenja stanja rijetke vrste biljke kockavice.

Kristina Jaklin 7.d


 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.