Susret s urednicom Dinkom Juričić

BITI UREDNICA ZNAČI VOLJETI ČITATI

Mjesec hrvatske knjige u našu je školu doveo i urednicu u Izdavačkoj  kući  Školska knjiga, Dinku Juričić. Održala je susret s učenicima petih razreda i novinarima naše škole. Urednica nas je upoznala  s nastankom novina i časopisa. Pobliže nas je uputila u svijet medija, pokazala nam kako sve izgleda unutar novinarske redakcije. Sa zanimanjem smo je slušali, a nakon susreta postavili smo joj nekoliko pitanja.

1.Što znači biti urednica u  izdavačkoj kući i je li to zanimljiv posao?

– Da, to je jako zanimljiv posao, a podrazumijeva ljubav prema čitanju i dar za pretvoriti nešto što je zapravo jako dosadno u nešto zanimljivo kako bi djeca imala volju za čitati. To je pogotovo važno za udžbenike kako ne bi bili  dosadni. U lekcijama mora biti puno zanimljivosti  da učenici imaju volju učiti iz toga.

2.Koliko dugo radite s djecom i sviđa li Vam se to?

– Imam četvero svoje djece, i već 35 godina radim s djecom. Obožavam to i jako mi se sviđa jer što su djeca pametnija, to sam ja s njima sretnija.

3. Je li posao težak?

– Taj posao uopće nije težak ako imaš volje to raditi.

4. Odakle Vam ideje za sve  poruke koje prenosite djeci?

– Jako puno čitam. Nisam ništa izmislila, puno čitam i jako puno sam na internetu.Na You Tube-u postoje divni filmovi!  Stalno nešto tražim i istražujem, zapravo, dobar urednik treba stalno istraživati i gledati što su drugi napravili. To ti daje ideje da napraviš nešto slično.

5. Radite li za neki časopis ili novine?

– Radim neke dodatke za Smibić, to je,zapravo, mala škola u prirodi,a cijele prošle godine sam za Modru lastu pisala dodatke o tome kako djecu treba učiti da čuvaju svoj đeparac i kako zarađivati. Mislim da su to jako važne teme.

6. Što Vas je potaknulo da počnete pisati?

– Kada puno čitaš, onda dobiješ puno toga što želiš reći i to preneseš na papir.

 7. Jeste li prvi puta u našoj školi i kako Vam se sviđa ?

– Nisam, bila sam već jako puno puta u vašoj školi i jako mi se sviđa. Najviše mi se sviđa vaša lenta vremena, to mi je nešto posebnošto nisam još ni u jednoj školi vidjela.

8. Jeste li vidjeli ili čitali naše Dječje sunce?

– Dječje sunce sam dobila od vaše knjižničarke prije  dvije godine i sve sam  pročitala.

9. Imate li nešto za poručiti našim učenicima?

 –  Mislim da su djeca s kojom sam se ovdje upoznala  jako pametna i radoznala djeca. Mislim da su vrijedni. Želim da takvi i nastavite biti i nemojte da vas netko pretvori u nešto što ne želite biti, nego nastojte naučiti što više toga o tome kako živjeti.

Urednica je svim učenicima podijelila male poklone  Školske knjige.

 

Matea Šarčević 8.F

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.