Stručno usavršavanje u Portugalu

Predavanja

U Portugalu je od 14. do 22. travnja održano stručno usavršavanje za osobe uključene u proces obrazovanja na razinama predškolskog odgoja te osnovnog i srednjeg obrazovanja na kojem je sudjelovala i Snježana Pavić, nastavnica engleskoga jezika u OŠ Popovača. Evo što je o tome rekla.

Sudjelovala sam u potpogramu Comenius aktivnosti stručnog usavršavanja koji je namijenjen svim osobama uključenim u proces obrazovanja na razinama predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ciljna skupina bili su treneri, nastavnici, ravnatelji, psiholozi, pedagozi, nastavnici, savjetnici, itd. Aktivnost je provedena uz financijsku potporu potprograma Comenius cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe Europske Unije. Naziv usavršavanja bio je Aktivne metode radi poboljšanja motivacije i kvalitete okruženja za učenje .

U programu je sudjelovalo 30 odgojno obrazovnih djelatnika iz Bugarske, Hrvatske , Finske, Grčke, Latvije, Litve, Poljske , Rumunjske, Španjolske, Slovenije, i Turske. Hrvatska je bila zastupljena razinama obrazovanja od osnovne škole do visokog obrazovanja.
Osmodnevni program bio je metodički vrlo raznovrsno koncipiran i sastojao se od niza interaktivnih aktivnosti. Cilj usavršavanja bio je pokazati sudionicima kako organizirati i učiniti dostupnima izvore učenja, kako balansirati između intelektualnih i emocionalnih komponenti učenja, kako dijeliti osjećaje i misli s onima koji uče, a da se pritom ne osjeća dominacija, kako pozitivni interpersonalni odnosi stvaraju atmosferu povjerenja i uvažavanja, potiču pozitivna ponašanja i stimuliraju učenje, i kako ukazati na smisao učenja.
Sve to učili smo kroz niz vježbi i radionica u nekonvencionalnim prostorima (dvorište samostana, pustolovni park) i na nekonvencionalne načine (matematika kroz ples, kazalište i umjetnost u nastavi različitih predmeta, pustolovne vježbe) Organizatori su uspjeli ostvariti i interkulturalni dijalog kroz europsku večer pjevanja, kroz europsku Food Party i FADO večer na kojoj smo slušali tradicionalne portugalske pjesme.
Kako i kada primijeniti aktivne metode radi poboljšanja kvalitete i motivacije u obrazovnom procesu ostaje na nama, sudionicama, da odlučimo. No sasvim je jasno da ugodna i pozitivna emocionalna klima doprinosi kvalitetnijem učenju gdje je naglasak na težnji za vlastitim usavršavanjem, na učenju s razumijevanjem i suradničkom učenju. Jer ako smo mi odrasli osjetili radost učenja u takvom okruženju, onda je sasvim jasno da će radost i entuzijazam osjetiti i učenici.

Snježana Pavić, profesorica engleskoga jezika

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.