Projekt i natjecanje – Generacija Now 2020./2021.

Naša škola ove godine je sudjelovala u projektu Internet of Things (IoT)  Generacija Now koji je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

Projekt je trajao od listopada 2020. do lipnja 2021. 

U projekt iz naše škole su bili uključeni učenici Jan Hosu i Ante Cvitanović pod mentorstvom učitelja informatike Darka Rakića.

Učenici su zajedno s mentorom izradili digitalnu igračku Pikulator s kojom su se predstavili na kreativnom natjecanju koji se održava u sklopu projekta Generacija Now.

Ideja za ovaj projekt je bila oživiti staru igru Pikulanje. Pošto jako puno ima zaboravljenih igara željeli smo na zanimljiv način oživi ovu zanimljivu igru.
Igranje igre Pikulator zasniva se na motoričkim sposobnostima i preciznosti igrača.
Za izradu ove igračke trebalo nam je Arduino pločica MKR 1000, zvučnik, led dioda, Piezo senzor, računalo za programiranje igračke te pikula za igranje.
Osim toga za izradu igračke koristili smo šperploču debljine 3 mm, akumulatorsku bušilicu, ubodnu pilu, brusni papir ljepilo za drvo te pribor za tehničko crtanje
Prvo smo sve nacrtali na te izrezali dijelove igre od šperploče. Izbrusili rubove te polijepili elemente. Prije nego smo dodali ostale elemente isprobali smo da li program radi kako smo zamislili. Nakon toga smo sve elemente učvrstili na igru, spojili zvučnik, led diodu, Piezo senzor s Arudionom i sve opet isprobali.
Igra se zasniva da se kuglicom tj. pikulom mora pogoditi rupa ispod koje se nalazi Piezo senzor.
Ako se pogodi rupa Piezo senzor će uključiti led diodu i zvučnik te označiti uspješan pogodak zvukom i svjetlošću.
Cilj igre je da se što više puta pogodi rupa.
Ovo je igra koju može igrati više igrača i nema dobnih granica

Učenici su snimili video s kojim su se predstavili na natjecanju.

Pogledajte kako izgleda naša digitalna igračka Pikulator.

 

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.