Predavanja Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

O Udruzi i psima pomagačima

????????????????????????Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet nevladina je i neprofitna organizacija koja pruža usluge orijentacije i mobiliteta slijepim osobama i dodjeljuje pse pomagače osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Ostvarivanjem tog osnovnog ljudskog prava – prava na neovisnost i slobodu izbora, osobe s invaliditetom dobivaju mogućnost živjeti punim životom – mogu se školovati, zapošljavati, putovati, družiti se, stvarati. Udruga provodi školovanje i dodjelu pasa pomagača, a među njima postoji nekoliko kategorija: psi vodiči slijepih, rehabilitacijski psi – pomagači osobama u invalidskim kolicima te terapijski psi za djecu s teškoćama u razvoju.

Sljepoća je složen invaliditet koji je moguće djelomično nadomjestiti ostalim osjetilima (sluhom, njuhom, opipom) te stalno zahtijeva visok stupanj mentalne koncentracije. Slijepe osobe moraju naučiti samostalno se orijentirati i kretati u prostoru kako ne bi bile ovisne o drugima i kako bi se uspješno integrirale u društvo – psi vodiči im u tome pomažu.

Odabir šteneta (uglavnom pasmine labrador i retriver) za vodiča, rehabilitacijskog ili terapijskog psa počinje u dobi od 6-8 tjedana. Odabrano štene svoju prvu godinu provodi u volonterskoj obitelji gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, uči osnovna pravila ponašanja i poslušnosti. Štene se može razviti u zdrava, njegovana i dobro odgojena psa samo u ugodnom i sretnom domu.

Nakon uspješne socijalizacije, pas u dobi 12-15 mjeseci prolazi procjenu prilikom koje se određuje koja bi mu humana uloga najbolje odgovarala. Slijedi zahtjevno i za svakoga od njih specifično školovanje.

Vođenje slijepe osobe najsloženiji je i najodgovorniji posao koji pas obavlja za čovjeka. Školovanje pasa vodiča traje od 6 do 8 mjeseci i obuhvaća vođenje u prometu, obavezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika i stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkim prijelaza, automobilskih i tramvajskih stajališta… Uz ovladavanje naredbama, pas zna samostalno pronalaziti najsigurnija i najprihvatljivija rješenja u 50-ak situacija u svim klimatskim uvjetima. Nakon obuke na instruktoru je težak i odgovoran zadatak da uzme u obzir osobine slijepe osobe i karakteristike psa vodiča (brzina kretanja, konstitucija, temperament) te ostvari skladan spoj radnog tima. Tijekom 4-5 tjedana korisnik uči naredbe vođenja, komunikaciju sa psom, njegu, hranjenje, a sve je to temelj uzajamne odanosti i dugogodišnjeg, neprocjenjivo vrijednog prijateljstva. Udruga korisnicima pse dodjeljuje besplatno.

Druženje s članovima Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i psima vodičima

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet održala je 16. listopada 2014. god. u OŠ Popovača četiri predavanja. Predavanja za učenike 1. i 2. razreda održale su Danijela Žganec, asistentica i voditeljica edukativno-promotivnih aktivnosti Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet te Kristina Šporčić, administrativna tajnica u Udruzi i podrška osobama koji trebaju pse pomagače. Najveću radost djeci 1. i 2. razreda donio je Kristinin pas Cili kojega su na kraju druženja svi pomazili i s njim se slikali.

Druga dva predavanja za 5. i 6. razred održale su Lucija, voditeljica projekata Udruge, i Mira Katalenić, predsjednica Udruge. To je bio više dvosmjeran razgovor nego predavanje i djeca su se upoznala s teškoćama slijepih osoba. Neki od nas pokušali su hodati s povezom na očima služeći se bijelim štapom, pokušali su sjesti s povezom na očima, a svi smo doznali kako se ponašati kad na ulici sretnemo slijepu osobu i kako joj pomoći da sjedne. Gospođa Mira Katalenić predstavila je svog psa Ksantu koja je njen treći pas vodič i pokazala kako se kreće s njom. Ksanta zna oko 50 komandi, zna voditi ravno, skretati lijevo i desno, zna komandu brzo i polako, pronalazi zebre i autobusna stajališta, vrata i stolce. Komande dobiva govorom (verbalno) i govorom tijela (rukama). Psi vodiči naučeni su i da nekad ne poslušaju naredbu, npr. ako nailazi automobil. Gospođa Mira rekla je i da onaj tko ima psa vodiča, mora o njemu i brinuti, on je još jedan član obitelji. Ksanta ima osam i pol godina, a socijalizaciju, trening i školovanje prošla je s dvije i pol godine. S deset godina, psi vodiči idu u mirovinu nekoj dobroj obitelji, a osoba dobiva novog psa vodiča.

Na kraju druženja svi učenici su pomilovali Ksantu koja je izljeve nježnosti strpljivo podnijela.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.