Međunarodni dan nenasilja

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smajlić ispred škole

Međunarodni dan nenasilja obilježava se svake godine 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

U našoj školi taj smo dan obilježili raznim radionicama. Socijalna pedagoginja provela je nekoliko radionica s učenicima predmetne nastave.

Učenici sedmih i osmih razreda raspravljali su o nasilju, vrstama nasilja i načinima na koje se mogu zaštititi od nasilja. Zadatak im je bio i uživjeti se u ulogu žrtve i nasilnika i napisati pjesmu o nasilju.

Učenici petih i šestih razreda razgovarali su o vrstama nasilja i asertivnim načinima rješavanja sukoba. Na kraju su izradili plakate na spomenutu temu.

I razredna nastava sudjelovala je u obilježavanju Međunarodnog dana nenasilja. Učitelji razredne nastave razgovarali su sa svojim učenicima o nasilju na satovima razredih odjela, a likovnim radovima izrekli su svoje poruke mira. Na školskom dvorištu, zajedno sa socijalnom pedagoginjom, formirali su oblik „Smješka“.

Pogledajte neke od radova učenika.

 

 

Pogledajte i video!

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.