Listopad u znaku ekologije

Ovaj mjesec učenici naše škole uključili su se u nekoliko projekata vezanih za očuvanje našeg okoliša i pomoć oboljelima.

Skupljajmo zajedno stare baterije

battery-22119_640U okviru projekta Skupljajmo zajedno stare baterije učenici će prikupljati stare baterije i odlagati ih u posebne spremnike dobivene od tvrtke Friš d.o.o. s kojom je naša škola potpisala ugovor. Ciljevi ovog projekta:

  • skrenuti pozornost učenika na važnost recikliranja otpada s ciljem zaštite prirode i smanjenja korištenja vrijednih prirodnih resursa
  • ukazati na važnost odvajanja pojedinih vrsta otpada, pogotovo baterija, od komunalnog otpada
  • potaknuti ekološku osviještenost učenika, nastavnika i roditelja te ostalih mještana
  • poticati na ekološko djelovanje u domu i školi te razvijati poduzetnički duh
  • uklanjanjem starih baterija na ispravan način i kontrolirano, praktično ekološki djelovati na ciljevima zaštite sredine u kojoj živimo i radimo

Projekt se odvija kao natjecanje između razreda, a mjesečni rezultati svakog razreda biti će objavljivani na oglasnoj ploči od strane voditelja projekta.

Na kraju školske godine tvrtka Friš d.o.o. će svaku školu koja sudjeluje u projektu nagraditi za skupljene količine baterija od 4kn/kg, a količine će biti utvrđene vaganjem na lokaciji tvrtke. Svaka škola dobit će na kraju školske godine priznanje za sudjelovanje u projektu, a posebno priznanje dobit će tri najbolja razreda. Najbolji razred svake škole bit će nagrađen i promotivnim poklonom tvrtke Friš d.o.o.

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

ČepoviCilj ovog projekta je prikupljanje plastičnih čepova od PET i tetrapak ambalaža (mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi, kao što su čepovi od boca ulja, omekšivača, pasta za zube i sl.) kako bi se pomoglo Udruzi odoljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, koja će u zamjenu za njih dobiti određena novčana sredstva. Tim sredstvima će kupiti skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a potrebni su ovoj skupini oboljelih za liječenje. Istovremeno će se učenici educirati i o važnosti zaštite okoliša recikliranjem ovakve vrste otpada.

Učenici će prikupljene čepove i predati razrednici/razredniku ili učiteljici kemije koji će ih proslijediti udruzi.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.