Natjecanje u čitanju naglas

Čitajmo naglas, čitajmo zajedno

Osnovna škola Popovača organizirala je 18.10.2013. god. natjecanje u čitanju naglas u okviru EU godine čitanja naglas pod motom „ČITAJMO NAGLAS, ČITAJMO ZAJEDNO“.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije. Prva obuhvaća učenike 3.,4. i 5. razreda, a druga je za učenike 6., 7. i 8. razreda.

Cilj akcije je poticanje čitanja općenito i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Natjecatelji su predstavljali knjigu (prozno, poetsko ili dramsko djelo) po vlastitom izboru ili uz preporuku učitelja mentora ili knjižničara.Predstavljanje je trajalo  maksimalno 8 minuta, a u prve tri minute natjecatelj je trebao obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način, bez korištenja tehnike. Ostalih pet minuta bilo je predviđeno za čitanje naglas.

Ocjenjivala se kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam.

Natjecanje je otvorila knjižničarka Marija Bilić  napomenom da traje Mjesec hrvatske knjige i da će natjecatelji sada moći pokazati ono što u književnosti vole i žele. Prvi natjecatelj bio je Mihael Potočki iz 5.b koji je čitao ulomak iz knjige „Mrvice iz dnevnog boravka“. Karla Jurčić i Ria Štibrić nadahnuto su govorile o šegrtu Hlapiću. Lorena Jurišić   čitala je ulomak iz knjige „Vlak u snijegu“, kao i Nera Butković. Viktorija Štibrić  predstavila je knjigu Vladimira Nazora „Bijeli jelen“, a Laura Gojšić „Ružno pače“.

Pobjednica ove kategorije i naša predstavnica na Županijskom natjecanju je Lorena Jurišić.

U 12.00 sati počeo je drugi dio natjecanja za 6., 7.i 8. razred pa je Klara Dolenčić  iz 6. A pročitala ulomak iz knjige „Klika“ LisiHarrison, Dora Bičanić iz 7. B odabrala je Začuđene svatove Eugena Kumičića, a Mihana Hasak iz 7. C ulomak iz knjige Sanje Pilić „Hoću biti posebna“. Anamarija Maranić (7.D) govorila je o knjizi „Sadako hoće živjeti“.

Čekajući rezultate djevojčice su se osladile čokoladom razgovarajući o knjigama. Povjerenstvo se složilo da su učenice bile odlične i da Anamarija Maranić, Dora Bičanič i Mihana Hasak dijele drugo mjesto, a Klara Dolenčić iz 6. A razreda , kao prva, ide na Županijsko natjecanje. Kao nagradu učenice su dobile knjigu Putovanja i sjećanja Đure Vidmarovića.

 

Danica Fricki, profesorica hrvatskog jezika

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.