Natjecanje u čitanju naglas

Natjecanje u čitanju naglas

????????????????????????I u našoj školi održalo se natjecanje u čitanju naglas, i to u petak 10. listopada 2014. u školskoj knjižnici. Okupilo se deset natjecatelja iz područnih i matične škole, a u pratnji su bili njihovi mentori.

Knjižničarka Marija Bilić poželjela je dobrodošlicu natjecateljima napomenuvši da je čitanje posebno važno za obrazovanje jer sve što moramo naučiti, najprije pročitamo. Upitala je natjecatelje kako će onaj tko teško čita najlakše poboljšati svoje sposobnosti, a nametnuo se jednostavan odgovor – čitat će naglas. Istaknuto je i da je svugdje, u svim zanimanjima, potrebno lijepo usmeno izražavanje, da je važna jasnoća i razgovjetnost govora – i čitanja. Odrednicama natjecanja planirano je da svaki nastup mladih čitača traje 5 minuta, od toga prve dvije minute obrazlažu zašto su odabrali djelo i tri minute izražajno čitaju. Komisiju za vrednovanje činile su učiteljica savjetnica Renata Jambrešić, nastavnica hrvatskoga jezika Martina Podnar i knjižničarka Marija Bilić.

Nakon provjere nazočnosti knjižničarka je natjecateljima poželjela ugodno druženje te da učenicima ovo bude dan slavlja i radosti. Zatim smo poslušali himnu knjižnice OŠ Popovača za koju je gospođa Bilić napisala stihove, a uglazbio ju je profesor Dražen Mlakar. Da bi se odlučilo kojim će redoslijedom nastupati, učenici su izvlačili brojeve.

Prva je predstavljala djelo i čitala Dora Bičanić iz 8. B razreda, a radilo se o knjizi Crni mačak Edgara Allana Poea. Nakon nje nastupila je Laura Bulatović s djelom Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije. Treća je bila Tea Grubec iz 3. razreda PŠ Potok s knjigom Poštanska bajka Karela Čapeka.

Slijedila je Iva Vincar iz 3. razreda PŠ Voloder s knjigom Plavi leptir, a nakon nje Mihana Hasak iz 8. razreda s knjigom Tiho, tiho, anđele autorice Becce Fitzpatrick. Šesta je bila Dora Lendvaj koja je pročitala ulomak iz knjige Harry Potter i kamen mudraca autorice J.K.Rowling. Sara Roginić iz 6.B razreda pročitala je dio Pobune Pauline P. Sanje Polak, a osmi je bio Lukas Merkaš iz 4. razreda PŠ Voloder pročitavši ulomak romana Razmo u skitnji Astrid Lindgren. Lorena Jurišić iz 5. A razreda odabrala je dječju detektivsku knjigu Ivana Kušana Koko i duhovi, a Valentina Davosir iz 7. B Smogovce Hrvoja Hitreca.

Nakon čitanja knjižničarka je zaključila da su se danas mnoge dječje glave zagrijale za čitanje i poželjela im da u svijet siju dobrotu iz knjiga. Natjecatelji su se spustili u kuhinju prezalogajiti, a komisija se povukla na vijećanje.

Nakon pola sata svi su se ponovo okupili u knjižnici složivši se da je bilo lijepo i da su nešto naučili. Objašnjen je i sustav vrednovanja komisije koja je ocjenjivala kreativnost uvoda, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam. Na Županijsko natjecanje u kategoriji od 3.-5.razreda upućen je Lukas Merkaš iz PŠ Voloder, a u kategoriji od 6.-8. razreda Laura Bulatović iz 6. D razreda. Svi ostali su drugi i svatko je u nečem bio izvrstan. Svi učenici dobili su zahvalnice i prigodne knjige. Čestitamo svima mladim natjecateljima.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.