Nasilje nije cool! – debata

nasilje_nije_coolMedijska tvornica je obišla čak dvije osnovne škole, onu u Popovači i Novoj Gradiški, te provela debatu na temu cyber-bullyinga i govora mržnje na Internetu u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool”.

Prva škola na rasporedu bila je osnovna škola “Popovača” gdje se ukupno 22 učenika podijelilo u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti afirmacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu profesora Darka Rakića, psihologa Hrvoja Jelena i sudionice projekta iz Medijske tvornice odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate.

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

U tijesnoj raspravi o problemu nasilja na internetu kao i govora mržnje na internetu pobjedu je odnijela afirmacijska skupina, a imali smo prilike i čuti zanimljive dječje prijedloge o tome kako bi oni riješili problem zaštite i sigurnosti na internetu. Tako je jedna djevojčica predložila da svaki vlasnik IP adrese mora dati virtualni otisak prsta kako bi, u slučaju počinjenja kaznenog djela na internetu, policija mogla odmah ući u trag počinitelju.

“Učenici su zaista bili nepredvidljivi u svojim komentarima u raspravi, tako da smo u Popovači imali stavrno inovativne ideje i prijedloge za rješavanje problema nasilja na internetu. To me istovremeno oduševljava i veseli.”,  zaključila je Valerija Novak nakon debate.

Izvor: http://www.medijska-tvornica.com/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=292&Itemid=218

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.