Moslavačke srednjovjekovne utvrde kroz povijest i legende

 

Predavanja i radionice za učenike šestih razreda

Članovi Povijesne udruge Moslavina, povjesničari Silvija Pisk, Stela Kos i Petar Pisk su u suradnji s učiteljicama povijesti Manuelom Kujundžić i Natalijom Budetić održali  23. i 26. travnja predavanja i radionice za učenike šestih razreda o Moslavačkim srednjovjekovnim utvrdama kroz povijest i legende.

Predavanja su obuhvatila tri teme: Moslavačke srednjovjekovne utvrde, Srednjovjekovne legende i Vojna povijest srednjovjekovlja, dok su se na radionicama izrađivali srednjovjekovni pećnjaci.

Profesorica Silvija Pisk govorila ja o hrvatskim srednjovjekovnim utvrdama Garićgrad, Košutgrad, Bršljanac i Moslavinagrad. Objasnila  je načine gradnje u to doba, rasprostranjenost utvrda te vrijeme i način izgradnje. Srednjovjekovne  legende  Pukli kamen, Ružica Garićgradska, Garićka zmija-djevojka, Tihomir, košutin sin i Joco Udmanić – hajduk iz Vidrenjaka ispričala je Stela Kos, a Petar Pisk zainteresirao je sve prisutne zanimljivim predstavljanjem srednjovjekovnog naoružanja.

Kako sve ne bi ostalo samo na teoriji, učenici su naučili  i sami izradili srednjovjekovne pećnjake – pločice kojima su se oblagale peći ukrašene raznim motivima – ribama, grifonima,feniksima, lavovima, medvjedima.

Danica Fricki

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.