MODERNO u našoj knjižnici

Logo knjižnice

Svaki dan zalazimo u školsku knjižnicu i promatramo kako knjižnica ne služi samo za posuđivanje knjiga. Odlučili smo istražiti što nam se sve pruža. Primijetili smo da se knjižnica svakoga dana mijenja, upotpunjuje, modernizira. Zamolili smo našu knjižničarku gospođu Mariju Bilić-Prcić da nam kaže nekoliko riječi o radu knjižnice i promjenama u njoj.

Školska knjižnica je informacijski centar škole koji je u službi učenicima i učiteljima kako bi nastavni proces bio bogatiji i potpuniji. To je centar škole u kojem je skupljena tiskana i audiovizualna građa kojom se koriste učenici i učitelji kako bi obogatili stečena znanja i uvježbali i osposobili se za korištenje svih izvora znanja.

Najvažniji dio knjižnične opreme je knjižna građa koja je raspoređena po zadanim pravilima posebno za učenike – djela obvezne školske lektire, posebno za odrasle – knjige iz teorije i prakse odgoja i obrazovanja te referentna ili priručna zbirka koja nam je uvijek na dohvat kad nešto na brzinu zatrebamo.

Da bi se knjige nabavile moraju postojati financijska sredstva namijenjena nabavi. Iz osiguranih sredstava nabavljaju se knjige koje su potrebne u odgojno-obrazovnom procesu kao lektira ili stručna literatura.
Nabavljene knjige treba tehnički obraditi i pripremiti za inventarizaciju tj. upisivanje u Knjigu inventara – dnevnik prinova u knjižnici koji se vodi po tekućem broju. Tako upisana knjiga dobiva inventarni broj i pod tim brojem postaje svojina knjižnice te se raspoređuje na police prema zadanim pravilima koja su ista u cijelom svijetu.
Do sada su knjige imale knjižni listić, knjižni džepić, naljepnicu i datumnik što je omogućavalo evidenciju posudbe, a katalozi su nam omogućavali pretraživanje građe u knjižnici.
Razvojem računalnoga sustava i knjižnična se građa počinje iz ručnih kataloga seliti u strojne, razvijaju se različiti programi koji omogućavaju obradu, pretraživanje i posudbu knjižne i neknjižne građe. Posudba pomoću računala tj. bar-kod posudba ima važnu ulogu u olakšavanju i preciznosti rada u knjižnici.
I mi u našoj knjižnici od početka ove školske godine posuđujemo knjige preko bar-koda i osjećamo kako je to sve tako jednostavno i uredno bez knjižnih džepića i listića, bez članskih džepića i klasičnih iskaznica, bez datumnika i listanja. Članovi dobivaju trajne iskaznice poput VISA ili AMERICAN i nose ih uvijek sa sobom. Svaki član pri prvom upisu dobiva jedinstveni članski broj koji računalo dodjeljuje automatski i pripada mu zauvijek.
Pomoću računala lako možemo i pretraživati prema različitim odrednicama i tako brzo doći do traženih rezultata.
Da bi se ispunili uvjeti za bar-kod posudbu, naša je knjižničarka morala upisati sve knjige u računalni program OSU, njih preko 14 000, knjižnični fond opremiti odgovarajućim bar-kod naljepnicama, nabaviti bar-kod čitač i mali pisač za ispis zadužnica.

Sad smo sve to ispunili i mirno plovimo u blagodatima tehnike i znanosti, i mi i naša knjižničarka.

Monika Knežević, 8.b
 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.