Marijini obroci

Projekcija filma za popovačke osmaše

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Projekcijom filma Marijini obroci Gradska se knjižnica pozdravila s osmašima, ali im i poručila da su vrata knjižnice za njih i dalje otvorena.

Završni razredi OŠ Popovača prisustvovali su 21. 5. projekciji filma Marijini obroci u Gradskoj knjižnici Popovača.Tim se je filmom knjižnica simbolično oprostila od osmaša nudeći im sadržaj koji ih  može oplemeniti i potaknuti na razmišljanje. Marijini obroci su film koji govori o projektu kojemu je svrha pomoći gladnoj djeci u cijelome svijetu donoseći im obroke u škole i na taj način omogućavajući im da se obrazuju.  

Donosimo nekoliko razmišljanja nakon odgledanog filma.

Gledajući film, osjećao sam se bespomoćno i jadno. Ne mogu zamisliti sebe u toj situaciji: bez roditelja, bez hrane, bez krova nad glavom. Ja znam da je i u mojim najtežim situacijama uvijek netko uz mene, a ta su djeca bez potpore roditelja i bližnjih,

sama. Mladi mogu promijeniti svijet – pomislio sam nakon odgledanog filma, samo se trebamo usuditi!

                                                                                                    Mateo Smetko 8.b

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFilm o Marijinim obrocima me istovremeno ohrabrio i zaprepastio. Zaprepastila me činjenica da ljudska bića, osobito djeca, nemaju uvijek osnovne uvjete za život i da svakodnevno pate i umiru. Ali film me i ohrabrio da počnem razmišljati o tuđoj nesreći i o tome kako čak i najmlađi mogu pomoći i pridonijeti poboljšanju svijeta.

                                                                                                    Stjepana Vinceković 8.b

 

Projekt i film o projektu Marijini obroci potaknuo me na razmišljanje. Puno djece nema ništa za jesti, a mi se razbacujemo hranom. Film je tužan i zasigurno je dotaknuo srca mnogih ljudi.                                              

                                                                                                      Sara Idžan 8.b

Film Marijini obroci pokazao nam je koliko nam je ljiepo u životu i koliko smo nezahvalni i površni. Većina nas ima hrane na bacanje, ljuti smo što nam roditelji ponekad  ne priušte skupe mobitele, tablete i računala, ne zanima nas učenje…a postoje djeca kojoj samo jedan obrok dnevno može promijeniti život nabolje, djeca koja su sretna što im je netko omogućio hranu i školovanje.

Film je u meni probudio ljutnju, tugu, ali i sreću jer postoje ljudi kojima je stalo i koji mijenjaju svijet.

                                                                                                    Dorotea Rošin 8.b

 

Zbog ovog filma sam shvatila koliko sam, zapravo, sretna jer imam krov nad glavom i uvijek nešto za jesti. Žao mi je djece koja katkad cijeli dan ne pojedu ništa, a nisu kriva. Ta djeca smo mogli biti mi.

                                                                                                    Marija Žilić 8.b

 

Film je govorio o projektu koji pomaže gladnima u Africi i u cijelom svijetu. Prikazao nam je kako je svijet okrutan jer još uvijek previše djece umire od gladi. No tu je i svijetli primjer dvanaestogodišnjaka iz Velike Britanije koji, vozeći biciklistički maraton, sakuplja novac i na taj način pomaže onima koji nemaju ništa.

 

                                                                                                   Klaudio Balog 8.b

Film Marijini obroci mi se svidio i potaknuo me na razmišljanje. Svidjelo mi se i razmišljanje britanskog dječaka koji organizira dobrotvorne akcije kako bi pomogao gladnoj djeci.

                                                                                                  Matija Bunčić 8.d

 

Marijini obroci je organizacija koja omogućava obroke djeci u školama u Africi. Jedan dvanaestogodišnji dječak putuje svijetom i skuplja novac za afričku djecu. Mislim da je to jako lijepo. Dojmilo me se i to da za cijenu jednog obroka u Americi jedno dijete u Africi može jesti cijelu godinu.

                                                                                                 Patrik Harapin 8.d

Projekcijom filma “Marry’s meals” knjižničarke iz Knjižnice i čitaonice Popovača su se željele oprostiti s našim osmašima. Uz želje za sretan nastavak školovanja, učenicima su  prenijele i  poruku da ne uzimaju sve zdravo za gotovo i da i jedna osoba može napraviti velike promjene. Upravo je to bila poruka filma te se nadamo da je priča ove hvalevrijedne akcije inspirirala bar neke.  

                                                                                                Inja Cahun, knjižničarka

 

Učenici su, gledajući film, mogli posvijestiti veliki problem gladi i teških djetinjstava u zemljama u razvoju. Možda je neke učenike potaknuo na razmišljanje o važnosti humanitarnog rada.

 

                                                                                     Sunčica Jakopović, profesorica kemije

 

Iako nije bio prvi film s tom tematikom koji sam pogledao, u meni je ostavio vrlo dubok i znakovit dojam. Razmišljajući o njemu, postavio sam si mnoga pitanja od kojih je jedno odskočilo: Što, zapravo, znamo o svijetu u kojem živimo?

Znam da Bog nije ni želio ni zamislio ovakvu sliku svijeta. A zašto je svijet ovakav? Zato što su zakazali mnogi od onih na koje je On računao i još uvijek računa!

Budućnost svijeta u kojem živimo ovisi i o tome hoćemo li, barem s vremena na vrijeme, pokušati pomoći tamo gdje možemo. Pritom mislim na nas, sasvim obične ljude, jer svi moćnici ovog planeta, koji u svijim rukama imaju i novac i moć da razvesele mnoga tužna srca, ne čine ništa. Zbog toga na njih, vjerojatno, više nitko ni ne računa.

                                                                                                   Davor Janković, vjeroučitelj

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.