Budućnost na rubu močvare

Uz 2. veljače 2014. – Svjetski dan vlažnih staništa

1780844_10203071134610004_1559921293_nMeđunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa (Svjetski dan vlažnih staništa) obilježava se 2.veljače u svim državama svijeta. Još samo prije dvadesetak godina ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima, prljavima i izvorima bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava. U močvarnim područjima koja danas čine 6 % Zemljine površine živi 40 % svih biljnih i životinjskih vrsta. Pokušavajući spriječiti daljnje uništavanje 116 država svijeta, a među njima i Hrvatska, potpisalo je Ramsarsku konvenciju kojom se obvezuju na očuvanje močvarnih staništa na vlastitom teritoriju. Na Ramsarskom popisu su Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve, ribnjaci Crna Mlaka te naše Lonjsko polje.

U organizaciji Matice hrvatske Kutina, Produžnica Popovača,te MO Osekovo i mjesnih udruga u selu Osekovu povodom 2.veljače – Svjetskog dana vlažnih staništa organiziran je bogat program.

U četvrtak, 30.siječnja 2014. god. u 19.00 h u Knjižnici i čitaonici Popovača čitani su pretežno kajkavski haiku stihovi uz izložbu fotografija povezanih s tom vrstom pjesništva. U petak, 31.siječnja 2014. god. u 11.00 h u Područnoj školi Osekovo održan je okrugli stol o temi „Upravljanje zajedničkim pašnjacima u zaštićenim i NATURA 2000 područjima“, a u subotu 1.veljače održana je, također u Područnoj školi Osekovo, školska priredba. Uvodnu riječ održao je gospodin Dragutin Pasarić koji je bio i voditelj programa. Bogat program pripremile su učiteljice Melita Mikulić, Višnja Adrinek i Marina Tomaić. Program je započeo predstavljanjem udruge mladih „e-RAZUM“ te je o toj temi govorila gospođica Branka Filipović. U dječjem programu vidjeli smo razgovor zemlje i vode, učenice su govorile stihove o svom selu Osekovu, stihove je kazivala i u nošnju odjevena Matea Antoliš, a Jelena i Ana Sučić predstavile su razgovor žabe i rode. Učenici su zatim pročitali duhovite prozne radove o Osekovu, vidjeli smo i male folkloraše, kao i zapažen nastup Valentine Golomboš.

Središnji je program otvoren za sve zainteresirane u Društvenom domu.

Matea Antoliš 8.b, Anamarija Butić 8.b, Antonela Ratkajec 6.b i Danijela Zlodi 8.b

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.