Balon iz Njemačke sletio u Stružec

m_20161019_085622Bio je utorak, 11. listopada 2016. godine. Od jutra sasvim običan dan kao i svaki drugi. U školi sam bio vrlo zadovoljan  svojim radom i veseo sam se vratio kući. Pozdravio sam svoje ukućane i malo odmorio. Mama je završila s ručkom i kao obično svi smo sjeli ručati. Slijedio je popodnevni odmor, učenje i igra. Kako moja obitelj ima ovce i konje i još neke domaće životinje, ja volim pomagati roditeljima oko hranjenja i i svih ostalih poslova koje treba obaviti. Dan je bio sunčan i naše ovce bile su na pašnjaku. Tata je pošao po ovce da ih dotjera u ovčenjak gdje borave preko noći. Potrčao sam za njim da mu pomognem. U jednom trenutku tata se sagnuo, uzeo nešto s trave i povikao: „Frane, vidi ovo!“ Znatiželjno sam dotrčao do tate. Bio je to probušeni  balon za koji je bila zavezana vrpca s kartom. Okretali smo je i pokušali odgonetnuti od kuda je stigla. Tekst je bio napisan engleskim i njemačkim jezikom. Bilo je napisano i ime grada pa je tata mislio da je taj grad možda u Austriji. Donio sam pošiljku u kuću. Ostali ukućani su bili začuđeni „čudesnom poštom“.

Jedva sam čekao da dođe jutro i to pokažem prijateljima i učiteljici. Naravno, prijatelji su to znatiželjno promatrali i pokušali prevesti tekst na hrvatski jezik. Došla je i učiteljica. Odmah sam joj pokazao što je palo na moj pašnjak . Ona je isto bila iznenađena i pokušala nešto razumijeti. Pročitala je da se radi o gradu Augsburg u Njemačkoj, na što je čuđenje poraslo jer je baš ovog ljeta u taj grad otišao raditi njen brat.

Uključili smo računalo i pogledali koji je daleki put prošao ovaj balon sa kartom i vidjeli smo da je to jako daleko.

Preveli smo i tekst. Pisalo je: „ Bit će mi veliko zadovoljstvo slanjem ove karte nazad na adresu koja je tiskana na drugoj strani. Hvala.“

Istražili smo kome to treba kartu poslati nazad i saznali da se radi o jednoj kompaniji koja se bavi kemijskom industrijom i nekim drugim djelatnostima.

Odlučili smo poslati kartu nazad pa tko zna???  Možda baš netko od nas postane djelatnik te kompanije.

                                                                                                                      Fran Acel, 4. razred, PRO Stružec

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.