Bajkograd

Petar Pan

Program obilježavanja 60.-te obljetnice postojanja Knjižnice i čitaonice Popovača

Kreativne radionice, književni susreti, izložbe, kazališne predstave samo su dio šarolike i bogate ponude naše gradske knjižnice bez koje bi naše mjesto bilo znatno siromašnije. Knjižnica je tu, za nas, već punih 60 godina. Svakako obilježavanja vrijedna obljetnica. Povodom toga Knjižnica nam je poklonila Bajkograd – niz događanja za sve željne kvalitetnih programa. Bilo je tu predstava, plesnih i kazališnih, književnih susreta, radionica i druženja. Posjetili smo sva događanja. Razgovarali s nekim sudionicima i, prije svega, uživali.
 

Obična tikvica postaje glumac!

Bajka o zmaju i ljubičastoj vili

Najmlađa publika prva je uživala u Domu kulture. Lutkarski studio „Kvak“ iz Zagreba predstavio se izvedbom „Bajke o zmaju i ljubičastoj vili u kojoj su lutke bile sasvim neobične… Ili za nekog, opet, obične. Glumci su posudili glasove tikvicama različitih oblika i veličina i na taj način su oživjeli zmaj, Frljutak, ptica kreštalica i drugi.Uz pjesmu i ples proslavili su Dan Sunca, a u proslavi su sudjelovali i svi prisutni popovački mališani.

Antonija Jambrešić, 7. D

 

 

Pjevalo se

 

Zeleni zmaj

Što sve djeca mogu
 

Plesna predstava Petar Pan
 

Kako su Siščani razveselili Popovčane svojim nadarenim plesačima
Baletni studio Kristalne kocke vedrine iz Siska predstavio se popovačkim četvrtašima i petašima plesnom predstavom Petar Pan pa smo imali priliku vidjeti kako vila Zvončica i Petar Pan odvode djecu u Zemlju Mašte, bore se s kapetanom Kukom, spašavaju indijansku princezu i na kraju se vraćaju u sigurnost obiteljskog doma.
Zanimljivost je ove plesne predstave da ju izvode djeca pa je stoga i toliko dobro prihvaćena od dječje publike.Razgovarali smo s trinaestogodišnjom Ivanom Brajdić koja je otplesala i odglumila lik Petra Pana. Ona pohađa Osnovnu školu Braće Ribar i o predstavi i radu na njoj nam je ponešto ispričala.
„Za predstavu smo se pripremali oko dva mjeseca, svakodnevno smo imali treninge, no to nam nije bilo teško jer smo se svi sprijateljili i atmosfera na probama je odlična. Prije predstave imam malu tremu, ali oko mene su ljudi koje dobro poznajem i s kojima svakodnevno radim pa mi to nije problem. Ova mi je uloga jako draga jer je Petar Pan jedan od mojih omiljenih likova iz književnosti, a osim Petra Pana izvodimo još i predstavu Pepeljuga.“- rekla nam je Ivana.

Valentina Naglić, 6.d
Nikolina Pavličević, 6.d
Dora Bičanić, 6.b
Igor Kosić, 6. b
 

 

Petar Pan

 

Vila

Kazalište Merlin i opet u Popovači

Svi smo mi vitezovi koji mijenjaju svijet

Prema motivima romana Miguela de Cervantesa u režiji Ane Merlin – Don Quijote, bistri vitez od Manche
Kazalište Merlin već smo ugostili u Popovači, no oni nas uvijek lijepo iznenade. Predstavu Don Quijote, bistri vitez od Manche odgledali su učenici sedmih i osmih razreda te svi ostali zainteresirani za ovaj Cervantesov klasik. Glumci Ivan Horvat kao Don Quijote i Petar Leventić kao Sancho Pansa predstavili su nam svijet viteza i njegovog štitonoše prenoseći nam svevremenu poruku kako je ponekad uzaludno boriti se s vjetrenjačama, ali svi možemo biti vitezovi koji mogu pokušati ( a ponekad i uspjeti) promijeniti svijet.
Poslije predstave smo razgovarali sa Sanchom Pansom, tj. Petrom Leventićem.
P: Recite nam nešto o sebi.
O: Ja sam Petar Leventić i glumim u Zagrebačkom kazalištu mladih i Kazalištu Merlin.
P: Koliko dugo glumite?
O: Radim profesionalno već dvanaest godina.
P: Zašto ste se posvetili baš tom poslu?
O:Od četvrtog razreda osnovne zarazio sam se kazalištem i odlučio završiti Kazališnu akademiju kad odrastem.
P:Recite nam nešto o liku koji glumite.
O:Sancho Pansa je predivno stvorenje. Različit je od Don Quijotea, ali je lijep na svoj način.
P: Koji vam je lik najdraži? Zašto?
O:Ono što trenutačno radim mi se čini najzanimljivijim.
P: Što je najljepše u glumačkom poslu?
O: Glumački posao ne bi trebao biti posao nego poziv.
P: Što biste poručili današnjoj djeci?
O:Djeci bih poručio da budu pametna.

Luka Mirt, Luka Naglić, Ivana Mišković,

Dora Kramarić, Ivan Hlupić, Tomislav Jaklin, 7.D

 

 

Don Quijote

Mala scena iz Zagreba predstavila nam je Tajne začarane šume

Tajne začarane šume

Kako su Zagrepčani razveselili popovačku najmlađu djecu u organizaciji Knjižnice i čitaonice Popovača
Predstava Tajne začarane šume popraćena pjesmom i plesom četvero glumaca bila je namijenjena djeci uzrasta 3- 9 godina. Glavni likovi, Lana, Dana i Matija pričaju djeci priče, a kad sve ispričaju, čarobna zvijezda daruje im nove. Lana, Dana i Matija traže čarobnu zvijezdu, a kad je nađu, na njoj vise slova. Ustanovljuju da moraju riješiti tri čudesne tajne. Svi se razilaze i traže ih. Uz pomoć pjesme, plesa i gromoglasnog sudjelovanja popovačke djece otkrivene su tajne čarobne zvijezde. Djeca su uživala, smijala se i šaptala glumcima kakve su kome namjere. Svi su uživali, a ova je predstava pokazala da i najmlađi zaslužuju svoje predstave.
 

Tomislav Jaklin 7.d

 

Ples

Knjižnica i čitaonica Popovača organizirala je osnovcima plesno poslijepodne
Sati plesa u Popovači

Razveselili su nas mladi plesači

Brat i sestra Karla i Leon Kovačić iz Velike Ludine otvorili su plesno poslijepodne. Oni su članovi Športskog plesnog kluba „Top step Sisak“, a predstavili su nam se standardnim i latinoameričkim plesovima.
Iva Jurec i Marko Hatvalić, također iz Velike Ludine, članovi su Športskog plesnog kluba „Mega rock Petrinja“ i predstavili su nam nakon Karle i Leona akrobatski Rock` n` Roll.
U 17 h počela je plesna predstava Bijeli klaun koju je organizirao, uvježbao i sve nas njome razveselio Plesni studio Lepeza iz Zagreba.
U plesnoj predstavi Bijeli klaun govori se o dječaku koji ne razlikuje boje. Uz rub šume vidio je slijepog starca koji je znao opipati i namirisati boje i koji mu boje pomaže spoznati. Prvo spoznaje zelenu boju koja je boja zmaja što mu se javlja u snu. Zatim se prisjeća kako mu je starac rekao da je crvene boje dan koji izgori. I crvenu i zelenu boju predstavljaju nam mlađi plesači. Starac mu zatim govori da je bijela njegova boja pa i bijelu predstavljaju nešto stariji plesači. Plavu boju dočaravaju nam plesači oslikavajući more. Tigar je ranio krotiteljevu kćer pa je dječak (Bijeli klaun) posjećuje u bolnici te dobiva poljubac i konačno spoznaje crvenu boju. Na kraju dječak pronalazi svoj sretan dom.
Popovačkoj se publici rasplesano poslijepodne, sudeći po pljesku i broju posjetitelja, svidjelo te mogu samo poželjeti da se uskoro ponovi.

Ivan Hlupić, Karlo Mirt, Luka Naglić, Tomislav Jaklin,

Kristina Jaklin i Ivana Mišković 7. d

 

Plesači su nas oduševili

 

Ples

 

Književni susret

Puna vreća laži – nova knjiga igrokaza Sanje Lovrenčić

Puna vreća laži knjiga je igrokaza prema pričama iz hrvatske folklorne baštine koja je bila povod susretu s književnicom Sanjom Lovrenčić u prostoru blagavaonice OŠ Popovača, a unutar Bajkograda, programa obilježavanja 60.-te obljetnice postojanja Knjižnice i čitaonice Popovača.
Knjižničarke Marija Bilić i Nives Jurkin predstavile su nam Sanju Lovrenčić koja je učenicima razredne nastave ispričala dvije priče želeći im predstaviti svijet svojih novih knjiga. Prva knjiga Puna vreća laži knjiga je igrokaza nastalih prema 6 priča iz hrvatske folklorne baštine. Parnjak je knjizi Noina mačka s igrokazima prema motivima iz svjetske folklone baštine.
Susreti s književnicima uvijek su zanimljivi i djeci poticajni. Osobito ako književnica ispreda prekrasne bajke kao što je to slučaj sa Sanjom Lovrenčić koja nam je ispričala priču o djevojci Proždrlici koja je bila vitka i lijepa, ali je voljela puno jesti. Na kraju je porazgovarala s djecom o tome što čitaju i čime se bave te se od svih oprostila.
 

Ivana Pleše 8.d

Književnica razgovarala s djecom

Radionica o medijima u Popovačkoj knjižnici

Čitanje i druge važne sporedne stvari

Ne smijemo dopustiti medijima da nama vladaju
Ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača Nives Jurkin održala je radionicu o informacijskim tehnologijama. Upozorila nas je da sve nama važne stvari kao televizija, internet, računalo i mobiteli nisu baš tako bezopasni i da mogu ovladati našim životima. Moramo biti odgovorni i izabrati od onog što nam se nameće. Odrastamo i na nama je da odaberemo koliko će nas taj virtualni svijet zaokupiti. Opasno je sve što nije umjereno, a život je dar i treba ga iskoristiti – upozorila je knjižničarka.
Knjižničarka Martina predložila nam je što još sve možemo raditi u slobodno vrijeme- baviti se nogometom, rukometom, plesati, može se osnovati grupa, učlaniti u mažoretkinje, vatrogasce, pisati pjesme i priče, učiti jezike ili svirati neki instrument ili jednostavno posjetiti knjižnicu.
Na kraju smo upozoreni da osim virtualnog postoji i ono stvarno, a od virtualnog treba uzeti samo ono dobro.

Tomislav Jaklin, Ivana Mišković, 7. D

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.