ZBIRKA POEZIJE ZA DJECU NAJBOLJA PRIJATELJICA KRISTINE KOVAČIĆ

Predstavljanje uz lepršave trenutke zajedništva učenika Popovače i Lipovljana

Zbirka pjesama Najbolja prijateljica

Zbirka pjesama Najbolja prijateljica

U petak je Osnovnoj školi u Popovači predstavljena zbirka poezije za djecu Najbolja prijateljica autorice Kristine Kovačić (1977.). Riječ je o novom imenu u literarnom moslavačkom krugu, a koje okuplja Ogranak Matice hrvatske Kutina. Nakladnik zbirke s pedesetak pjesama je Podružnica MH u Popovači, podsjetila je u ime Knjižnice OŠ Marija Bilić Prcić.

Čin objave zbirke bio je pozdrav školskoj godini, ali i poznatoj priredbi Voloderskoj jeseni. Čitajući stihove u suradnji s učiteljicom Snježanom Kepe, zbirku je prošle godine ilustriralo 16 učenika, polaznika četvrtoga razreda Područne škole Voloder. Za njih je poseban trenutak bio kada ih je autorica darivala prvim primjercima knjige. Naslov zbirci odredila je pjesma Najbolja prijateljica, sadržajno posvećena knjizi. U kritičkom osvrtu spisateljica Katarina Brkić, inače i potpredsjednica Ogranka MH Kutina, naglašava kako ta lepršava i šarolika zbirka ide ravno u središte života i svakoga djeteta i svakoga čovjeka, a to je obrazovanje. Pouka nije teška ni nametljiva, već odmjerena na način kako to čini jedna dobro upućena mama. Začuđujuće lijepim ocjenjuje autoričine stihove posvećene prirodnim pojavama – neobično su bliske i skoro nadohvat ruke.

Uz učenike popovačke škole osjetili su to i njihovi vršnjaci iz Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana. Pozdravili su skup sa svojom učiteljicom Sanjom Fehir i obogatili trenutke književnoga susreta s izvedbom dramskoga teksta Zvonimira Baloga Mravi i bukva. Učenici iz Lipovljana posjetili su i poznati Trijem u središtu grada Popovače gdje ih je predsjednik Moslavačkog likovnog kruga Josip Kovač Đoni upoznao s ostavštinom obitelji Sever, posebno učiteljice i slikarice Zorke, rođene prije 120 godina. Oduševio ih je posjet izložbama Voloderskih jeseni, a osobito jahanje s maratona poznatih arapskih konja s obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Petters.

Inače, originali ilustracija iz knjige do 20. rujna izloženi su u prostoru popovačke Knjižnice i čitaonice. Tu se od ravnateljice mogu dobiti i podaci vezani uz knjigu.

 Dragutin Pasarić

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.