„Volim matematiku“

image565 učenika od 5.-8. razreda naše škole koji polaze dodatnu nastavu iz matematike ili pokazuju interes za matematiku u pratnji svojih učiteljica iz matematike Josipe Blažević, Maje Loine, Marcele Prebeg i Zvjezdane Martinec posjetili su u utorak, 24.veljače 2015. tematsku izložbu „Volim matematiku“ u Galeriji Klovićevi dvori na Jezuitskom trgu u Zagrebu.

Autor izložbe je Georg Schierscher, koji je više od 30 godina predavao matematiku u Liechtensteinu, približavajući je učenicima slikovitim pomagalima u vlastitoj izradi, ne bi li je napravio “opipljivom i zanimljivom”. Izložba prikazuje odabrani sadržaj školske matematike u sedam tematskih cjelina – rast i oblik, geometrija oko zlatnog reza, geometrijski oblici, Arhimed (ideje o krugu i kugli), na tragu inženjera (matematika u tehnici, na cestama i u građevini), ogledala (refleksija i simetrija), fraktalno i dinamički (matematika inspirirana oblacima, povrćem i burzovnim kotacijama). Od interaktivnih izložaka na “Volim matematiku” ističu se sobica obložena ogledalima i beskonačnim odrazima “idealna za mnogo selfieja odjedanput”, trkaća staza s autićima koja ilustrira kako promjena zakrivljenosti utječe na sigurnost u prometu, mnogi pokusi i zadaci za rješavanje. Predmeti iz prirode i svakodnevice, računalne grafike i animacije, markice, kovanice i medalje s matematičkim motivima pojašnjavaju temeljni koncept.

Izložba je to koja budi znatiželju i potiče na razmišljanje te širi vidike učenika i studenata. Prikladna za učenike, ali i odrasle kako bi upotpunili znanje o matematici i zavoljeli je.

Izvor: Hrvatsko matematičko društvo

Zvjezdana Martinec, prof.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.