Učenička zadruga Jelenak

Lucanus_cervus_male_Orchi_010Ove školske godine u našoj školi uistinu nije nedostajalo aktivnosti. Između ostalog, osnovana je i počela s radom UČENIČKA ZADRUGA. Nazvali smo je JELENAK!

Ime je dobila na Osnivačkoj skupštini učeničke zadruge koja se održala u srijedu, 21. listopada 2015. godine.

Zašto Jelenak?

Obični jelenak (Lucanus cervus) je najpoznatija vrsta iz porodice jelenci Lucanidae. Ovaj kukac obitava u hrastovoj šumi koja krasi park naše škole. Uzeli smo ga iz više razloga: zakonom je zaštićena vrsta, a asocira nas na ”svetu zemlju” G. Jelenska i riječicu Jelenku koje krase naš moslavački kraj.

Na Osnivačkoj skupštini usvojen je Program rada zadružnih sekcija i predloženi su voditelji zadružnih sekcija:

  • Kreativci (Tamara Đurđević Filipović, Snježana Šket i Klara Markešić),
  • Cvjećari (Asifa Štibrić),
  • Ekolozi (Martina Žatečki, Ivana Klišanin i Tamara Đurđević Filipović),
  • Voćari (Dražen Čukelj, Rajna Križanić Pleše i Danijel Markešić).

 

Imenovani su članovi Uprave Zadruge: predsjednica – Klara Markešić

Zamjenica predsjednice – Snježana Šket

Tajnik Zadruge – Danijel Markešić.

Odabrani su i predstavnici učenika: Ingrid Bingula i Karlo Jurić.

S obzirom da smo tek u povojima, ići ćemo polako i sigurno. Nastojat ćemo crpiti vrijedna saznanja iz zaboravljene i zapostavljene prošlosti. Danas i sami želimo učiniti nešto korisno kako bismo postojali, sada i ubuduće!

Počeli smo malim koracima: berbom šipka i pripremom za božićni sajam. Želimo prirodi prijateljski pružiti ruku, onako kako su to umjeli naši stari. Iako nisu išli u visoke škole niti su ”surfali” internetom, oni su bili istinski ekolozi i mnogo prije nego li je postojala riječ ”ekologija”. Kako li su samo znali odvajati otpad, reciklirati ga, a nisu slutili da će iz toga danas nastati cijela mala znanost?!?

Zahvalni, primali su od prirode što im je nudila i vraćali joj istom mjerom, iako to nisu zvali ”održivim razvojem”! Mi smo sada puno pametniji, mnogo znamo i imamo. No, jesmo li, zaslijepljeni svim tim blještavilom, potpuno nemoćni gledati oko sebe i vidjeti Sunce, Zemlju, vodu, zrak, biljku, čovjeka i JELENKA? Prihvatili smo se posla, ozbiljni u nastojanju da oživimo školski vrt i zaboravljene recepture. Uskoro će se svi moći uvjeriti u djelotvorne učinke proizvoda iz naše ”Male biljne ljekarne” ili uživati u kakvom drugom ”handmade” proizvodu naših radionica. Zdravi i veseli bili!

Vaši MALI ZADRUGARI

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.