Svjetski tjedan svemira

U sklopu eTwinning projekta Women in Space, u kojemu sudjeluje i naša škola, od 4. do 10. listopada obilježili smo Svjetski tjedan svemira.

Tjedan posvećen svemiru obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada u organizaciji WSWA (World Space Week Asociation), najveće svjetske obrazovne organizacije povezane sa svemirom.

Teme ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira je Žene u svemiru stoga je većina naših aktivnosti  prošlog tjedna bila posvećena toj temi.

U ponedjeljak 4. listopada 2021. godine učenici su imali priliku slušati preko aplikacije Zoom predavanje Nebo je granica, autorice prof. Danijele Takač.

Profesorica Takač je s nama podijelila svoje iskustvo posjeta Marshall Space Flight Center u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije pandemije Centar je nudio mogućnost stipendije za edukaciju i boravak tijekom dva tjedna učenicima i učiteljima koji su prolazili NASA-ine programe, a po završetku su dobivali diplomu. Ponajviše učitelja bilo je iz SAD-a, a zatim ostalih zemalja svijeta. Tu mogućnost, apliciravši za stipendiju, iskoristila i učiteljica Danijela Takač iz Zagreba.

Profesorica Takač nam je ispričala o doživljaju života na modelu Međunarodne postaje o  modelu NASA -inog Centra za integraciju operacija korisnog tereta, gdje znanstvenici i inženjeri na Zemlji upravljaju složenim, međunarodnim znanstvenim eksperimentima koje astronauti provode na Međunarodnoj svemirskoj postaji, i nevjerojatnom programiranju koje nudi američki svemirski i raketni centar te izradi rakete.

U utorak 5. listopada 2021. učenici su slušali predavanje poznate hrvatske astrofizičarke Vernese Smolčić. Tema predavanja bila je Burna prošlost galaksija. U njemu su učenici mogli saznati o postanku svemira, galaksijama, crnim rupama, teleskopima koji proučavaju svemir.

  Naša učenica Mia Šterijovski posebno  je proučila rad Vernese Smolčić te joj na kraju predavanja postavila i nekoliko pitanja o njenom  radu na ERC projektu. Dr.sc. Vernesa Smolčić je istaknula  kako je projekt izistkivao puno odricanja, ali je bio izazovan za njen tim.

Osim toga, naši učenici su imali zadatak predstaviti poznate svjetske astronomkinje i astronautkinje na što kreativniji način. Tako su se našli crteži, prezentacije i posteri poznatih žena u svemiru te model svemira. Osim prve žene u svemiru Valentine Terešekove saznali smo i o Sally Ride, Jessici Meier, Christini Koch, Henrietti Swan Leavitt, Annie Jump Cannon.

Bio je to vrlo zanimljiv i edukativan tjedan.

Učiteljice Bosiljka Krešo i Ivana Klišanin

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.