Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas,  na prvi dan proljeća,  obilježava se “Svjetski dan osoba s Down sindromom“. Taj datum (21.3.) predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Svjetski dan Down sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a danas se obilježava u cijelom svijetu.

Obilježili smo ga i mi tako što smo danas odjenuli šarene čarape kojima smo poručili da se brinemo, da razumijemo i poštujemo prava osoba s Down sindromom. Down sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkim poteškoća u razvoju djeteta. Unatoč tome, djeca s Downovim sindromom su topla, dobrodušna, vedra, vesela; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni. Ipak, cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

A zašto baš šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape, progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati da i oni, tako različiti, a toliko slični svima nama, osjete da su dio naše zajednice.

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.