Sveti Nikola

Sveti Nikola je omiljeni zaštitnik djece. Još od davnih vremena, na svoj imendan obilazi djecu koja marljivo čiste svoje čizmice i tako ih ulaštene i lijepe stavljaju na svoje prozore.

Navečer, kada tama obavije gradove i sela, Nikolu čeka naporan posao. Sjajne zvjezdice pomažu mu obasjati prozore. Zaustavlja se pored svakog prozora u kojemu ugleda očišćenu čizmicu i u nju stavlja poklone za djecu.

Svakome ostavi barem neku sitnicu jer ne želi da djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. Koliko je djece, toliko je različitih želja. Neke su skromne, neke su velike i neostvarene. Ispunjenje želja ovisi o tome kakva su djeca bila tijekom godine. Mnogi se zato trude biti poslušni i što bolji. Sveti Nikola je jako dobar pa će oprostiti djeci pokoji nestašluk i donijet će im poklon.

Oni koji ipak nisu bili tako dobri, mogu u čizmici očekivati šibu koju im ostavlja Krampus da ih opomene za njihovo ponašanje. Zločestoga Krampusa ove godine u našoj školi nije bilo. Gotovo svi učenici su marljivi i dobri pa nas je posjetio sveti Nikola, kao i svih prijašnjih godina. Kada su ga djeca ugledala u svojim razredima, zavladalo je neopisivo veselje. A tek kada nas je počeo darivati velikim šarenim paketima, našoj sreći nije bilo kraja. Pohvalio je svakoga od nas i uputio nam pokoju lijepu riječ, a to nam je svima veliki poticaj da i dalje budemo dobri, pošteni i skromni. Na nama je da što duže ostanemo bezbrižna djeca koja vjeruju u dobrotu i čuda.

Budimo djeca koja imaju svoga zaštitnika, našeg velikodušnog svetog Nikolu, kojem ćemo vjerno pisati pisma i izražavati svoje male i velike želje, kojeg ćemo svake godine s nestrpljenjem iščekivati 6. prosinca.

Hvala svetom Nikoli u ime sve djece. Uvijek nas se sjeti da nam se osmijesi na licima izmame.

 

Ena Rusek, 5.b

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.