SUSRET PODRUČNIH ŠKOLA OŠ POPOVAČA

Evo dolazimo

Evo dolazimo

Susret područnih škola OŠ Popovača održali smo danas, 22. travnja na Dan planeta Zemlje, u Popovači u organizaciji Knjižnice Oš Popovača, područnih škola i Knjižnice i čitaonice Popovača.

Svake godine tijekom travnja učenici područnih škola iz Volodera, Osekova, Strušca, Potoka i Gornje Jelenske, njih oko 200 sa svojim učiteljicama dolaze u Popovaču gdje za njih pripremimo poseban program i različite sadržaje.

Ove godine su posjetili Knjižnicu i čitaonicu Popovača gdje ih je toplo dočekala ravnateljica, gđa Nives Jurkin Stambolija, upoznala ih sa svim sadržajima koje mogu odabrati tijekom godine te prvim razredima podijelila besplatne iskaznice i uputila ih kako i kad dolaziti u knjižnicu. Osim knjiga knjižnica im nudi igraonicu, rad na računalima i časopise.

Nakon toga treće i četvrte razrede primio je gradonačelnik, gosp. Josip Mišković zajedno sa svojom zamjenicom , gđicom Anom Strilić i predsjednicom Gradskog vijeća Marijom Starčević. Djeca su kao u pravom parlamentu postavljala pitanja o obogaćivanju sadržaja za djecu u svojim mjestima, a zanimalo ih je i rješavanje komunalnih problema. Posebno ih je zanimalo vrijeme dovršenja i izgled nove škole. Domaćini su im uputili poruku o važnosti učenja i zalaganja kao preduvjetima za postizanje zacrtanih životnih ciljeva. Na kraju su se učenici zasladili bombonima i oprostili.

Sljedeće učenje bilo je u popovačkom muzeju Mali trijem gdje se čuva zbirka umjetnina i starina iz ostavštine poznate popovačke obitelji Sever. Naime, gđa Zorka Sever bila je učiteljica u Potoku, a njena kćer Višnja u Popovači. Zorka je skupljala narodno blago našega kraja i darovala ga muzejima u Kutini i Popovači. Tamo ih je sa svime time upoznao gosp. Josip Kovač, popovački slikar i član Moslavačkoga kruga.

U središtu Popovače je i župna crkva sv. Alojzija Gonzage o čijoj povijesti je učenicima govorio vlč. Mato Draganović. Naime Popovača je zadnje mjesto u ovom kraju koje je dobilo crkvu. Izgrađena je velikim marom i odricanjem mještana od 1935. do 1938. god. a po nacrtima prof. Podhorskoga, u izvedbi klesara Srećka Antonića i blagoslovom nadbiskupa Alojzija Stepinca.

U pratnji svojih učiteljica učenici su završili na domjenku koji im je pripremila škola, a potom su pogledali kazališnu predstavu Zecmen koju im je poklonila Knjižnica i čitaonica Popovača.

Marija Bilić-Prcić

students strut his approach

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.