Sretan Uskrs

Uskrs je najveći i najstariji kršćanski blagdan. Slavimo ga u spomen na Kristovo uskrsnuće koje je temelj kršćanske vjere. Ovaj blagdan nema točno određeni datum obilježavanja. Slavi se uvijek nedjeljom, jednom godišnje u periodu između 22. ožujka i 25. travnja.

Proslavi ovoga posebnoga blagdana prethodi razdoblje korizme. U tom četrdesetodnevnom periodu pokore i odricanja, vjernici se okreću sebi; kroz molitvu i dobra djela pripremaju se za Uskrs i željno ga iščekuju.

Približavanjem Uskrsa, posebno raste dječje nestrpljenje. Ovaj proljetni blagdan dolazi u vrijeme kada se priroda ubrzano budi nakon usporenog zimskog ritma. Sve je veselo i živo, prepuno šarenih boja i zato je nama djeci blagdan Uskrsa posebno privlačan i drag. Većina s radošću i oduševljenjem sudjeluje u pripremama, kako u svojim domovima, tako i u školama. Tradicionalno, kao i svaki puta do sada, i ove su godine vrijedni učenici učeničke zadruge Jelenak, uz nesebičnu pomoć svojih učitelja ukrasili naše školske prostore. Gdje god se pogleda, uskrsni su simboli i dekoracije, sve ljepši od ljepših. Šarene pisanice i razigrani zečići uveseljavaju sve nas i mame nam osmjehe na lice. Kako ovdje u matičnoj školi, tako i u svim našim područnim školama, od Gornje Jelenske, preko Potoka pa sve do Strušca.

Pohvala svima na uloženom trudu i uspješno odrađenom prigodnom uskrsnom zadatku. Sada nam predstoji da se okrenemo svojim obiteljima i da aktivno sudjelujemo u pripremama za ovaj poseban blagdan. Bit ćemo kreativni i slijedit ćemo običaje, bojat ćemo uskrsna jaja, pripremat ćemo fina i ukusna jela, ukrašavat ćemo domove simbolima novoga života: pisanicama, zečićima, pilićima i šarenim proljetnim cvijećem. Još jedan Uskrs dočekat ćemo s ljubavlju u srcu, mirom i spokojem u duši, u zajedništvu s našim najmilijima i biti u mislima i molitvama s uskrslim Isusom Kristom.

 

Sretan Uskrs svima!

 

                                                                          Ena Rusek, 5.b

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.