Robotičari izborili prvo i drugo mjesto na Svjetskom robotičkom kupu

13516729_1738140016440199_4462197968177711226_nNastupivši na Robocupu 2016 održanom u Leipzigu, ekipa RIK-a Popovača osvojila je drugo mjesto na svijetu u osnovnoškolskoj kategoriji, te prvo mjesto u tzv natjecanju supertimova, gdje su se skupa natjecali i osnovci i srednjoškolci, pobjedivši u finalu ekipu predvođenu svjetskim srednjoškolskim prvacima.
Radi se o kategoriji Robocup Junior Rescue Cospace, gdje je zadatak programirati robota za spašavanje žrtava s mjesta katastrofe na koje je preopasno ući ljudima-spasiteljima.
Tim RIK Popovača je postao hrvatski predstavnik pobjedivši na hrvatskom izlučnom natjecanju, i tako je bio jedan od 8 hrvatskih timova u Leipzigu na Robocupu 2016, skupa sa srednjoškolcima u Cospace kategoriji, osnovcima i srednjoškolcima u Line kategoriji, srednjoškolcima u kategoriji Line, dva robonogometna i jednim robodance timom.

‘Naš tim je prvim mjestom u skupini ispred Kine, Irana i Koreje prošao u polufinale, gdje su pobijedili reprezentaciju Japana’- ističe Vlado Lendvaj iz RIK-a dodajući da su u osnovnoškolskoj konkurenciji u finalu članovi RIK-a igrali protiv reprezentacije Velike Britanije u kojoj se Cospace uči u 300 škola, i osvojili drugo mjesto i srebrni trofej.
„U nedjelju je bilo natjecanje supertimova, gdje su se na srednjoškolskoj mapi natjecali zajedno supertimovi osnovaca i srednjoškolaca, naši su glatko prošli četvrtfinale i polufinale, te u finalu iznenadili ekipu u kojoj su bili svjetski srednjoškolski prvaci Singapurci, preuzevši vodstvo nakon prve minute i držeći prednost sve do kraja natjecanja koje traje 8 minuta. Kapetan ekipe bio je Dorijan Lendvaj učenik Osnovne škole Popovača, članovi Marko Pongrac i Roko Bekavac, mentor Diana Svjetlana Lendvaj, a tehničku pripremu tima su odradili Vlado Lendvaj, Hrvoje Tišljar i Darko Pongrac.

lendvaj1

Veliki uspjeh tima je značajnim dijelom rezultat uspješnog spoja različitih kvaliteta članova tima koje su se idealno dopunjavale, velike podrške i uključenosti svih roditelja, te rada svih tehničkih voditelja”- poručuju iz RIK-a.

 

Izvor:

http://www.popovaca.hr/component/content/article/42-vijesti/7670-popovaki-robotiari-izborili-prvo-i-drugo-mjesto-na-svjetskom-robotikom-kupu

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.