Put u Jasenovac

jasenovac (43)18.2.2014. nama, osmim razredima, bila je dogovorena terenska nastava u Jasenovcu, jer učimo iz povijesti o događanjima u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata.

Krenuli smo oko 8 h i stigli oko 9 h. Putem smo vidjeli poplavljena područja o kojima se govorilo na televiziji. Dočekao nas je ljubazni vodič koji nas je poveo vidjeti mjesto na kojem je bio koncentracijski logor. Stajali smo na mjestu glavnog ulaza, gledali u vagone kojima su logoraši bili dovezeni i sa znatiželjom slušali našeg vodiča.

Proučili smo i maketu Jasenovca  na kojoj smo vidjeli razne odjele ; ispupčeni dijelovi makete označavali su odjele u kojima se radilo, a udubljeni dijelovi gdje su logoraše mučili. Krenuli smo dalje prema spomeniku žrtava koji nas se jako dojmio. Saznali smo nešto više o njemu i ušli u njegovu unutrašnjost, gdje su se nalazili stihovi Ivana Gorana Kovačića. Pošli smo natrag gdje smo bili podijeljeni u sedam grupa. Svaka grupa je imala samostalni zadatak u memorijalnom muzeju. Muzej je sam po sebi bio veoma zanimljiv i napravljen tako da se ne osjećamo ugodno u njemu, naravno, s namjerom, tako da smo osjećali neki čudan miris u njemu.

jasenovac (23)Poslije razgledavanja svaka je grupa prezentirala ono što je naučila u muzeju, tako da smo mnogo saznali o rasnim zakonima u to doba, o svakodnevici logoraša itd. Slučajno je taj dan u Jasenovcu bio HRT, pa su uzeli izjavi nast. Manuele Kujundžić, Adriane Barbare Pelegrin i moju izjavu.

Govorili smo o tome kako nam se svidjelo, što mislimo o ovakvom načinu učenja i sl. Na kraju našeg druženja vodič nam je skraćeno rekao zašto smo mi uopće išli u Jasenovac: da ne zaboravimo što se sve događalo ljudima u povijesti, da ne podnosimo nepravdu i da postanemo bolji ljudi.

 

 

Antonija Jurišić 8.a

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.