Predavanje PU Sisačko-moslavačke županije – Ovisnosti i nasilje na društvenim mrežama

Ovaj mjesec smo imali predavanja u školi u organizaciji PU Sisačko – moslavačke županije o temama nasilja i ovisnosti, koja su bila za nas vrlo važna i poučna. Mogli smo čuti dosta informacija na koje često ne obraćamo pozornost, a trebali bismo. Ovisnosti su razne, postoje fizičke i psihičke, fizičke su supstance koje možemo konzumirati, a psihičke su npr. kockanje, video igre, internet, i danas najčešća mobitel. Danas sve zastupljenija ovisnost o mobitelu može izazvati da vršimo nasilje ili smo žrtve nasilja na društvenim mrežama.

Na predavanjima smo čuli koliko je osoba pod utjecajem ovisnosti zapravo opasna za druge jednako koliko i za sebe jer u tom stanju nije sposobna razlučivati dobre i loše odluke pa npr. puno ljudi sjeda za volan ili izazivaju probleme kao izazivanje fizičkoga nasilja, oštećivanje imovine ili pisanje poruke kakve ne bi trebali. U takvom stanju osoba lako počne vršiti nasilje uživo ili virtualno, a da toga nije ni svjesna i kada dođe k sebi u većini slučajeva joj bude žao, ali ta greška se ne može tako lako ispraviti. Nasilje na društvenim mrežama čine svi uzrasti, mlađi uzrasti većinu svojih frustracija „izbacuju“ komentiranjem nečijih slika ili videa. Nismo uvijek svjesni što i kome šaljemo i od koga što dobivamo. Trebamo biti oprezniji i shvatiti da nemaju svi dobre i čiste namjere.

Tijekom predavanja policajac nam je ponavljao kako nasilje može psihički utjecati na osobu jer je katkad možda teže podnijeti uvredu i ružnu riječ, pogotovo ako smo nesigurni, nego udarac. Kroz poučna predavanja naučili smo koliko stvari nam zapravo samo otežava život i dovodi nas u opasnost. Ovisnosti i društvene mreže se čine bezopasnima, ali nikada ne znamo što će nam se dogoditi u stanju euforije ili tko je s druge strane ekrana. Zahvaljujemo PU Sisačko – moslavačke županije na važnim i poučnim predavanjima.

Bruna Šnajder, 8.c

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.