Posjet izložbi u Muzeju Moslavine

U listopadu se u Kutini obilježava dvadeseta obljetnica oslobađanja mjesta Bujavice i tim je povodom u Galeriji Muzeja Moslavine organizirana izložba naziva Nitko prije nas – dvadeset godina poslije. Osmaši naše škole su u sklopu terenske nastave 13.10.2011. posjetili kutinsku Galeriju.

Na ulazu nas je, uz lutku u odori hrvatskog vojnika iz 1991.godine, dočekala autorica izložbe Jasmina Uroda Kutlić koja je ukratko predstavila izložbu i iznijela najvažnije podatke o tijeku akcije oslobađanja. Uslijedilo je kraće razgledavanje fotografija i eksponata od kojih je najveću pažnju izazvalo izloženo oružje. Najzanimljiviji dio posjeta učenicima je bilo kratko izlaganje Zdenka Vugrinovića, zapovjednka 1. satnije 56.samostalne bojne Kutina koja je Bujavice oslobodila, i razgovor koji je slijedio. Na brojna je učenička (i učiteljska) pitanja gospodin Vugrinović rado i uz puno emocija odgovorio prisjećajući se slavnih dana. Saznali smo da je mjesto Bujavice prvo mjesto oslobođeno (i nikad više osvojeno) u Domovinskom ratu i da je vojnicima veliku logističku potporu davala kutinska Tvornica. Pitali smo koliko je bilo stradalih vojnika, a koliko civila i kako se postupalo sa zarobljenicima (predali su ih kutinskom Karitasu), a začudili smo se saznavši da su najmlađi vojnici postrojbe imali samo 19 godina!
Pošto nam je vrijeme isteklo,a  nova grupa školaraca stigla, znatiželjne ruke morali smo spustiti te preostala pitanja sačuvati za neku drugu priliku. Vratili smo se u Popovaču puni dojmova i sigurni da ovu lekciju povijesti nećemo zaboraviti.

Petra Kovačević 8.b

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.