O polasku u školu – iz kuta jedne mame

O polasku u školu – iz kuta jedne mame

????????????????????????Gospođa Martina Šterijovski socijalna je pedagoginja naše škole. Ima šestogodišnju djevojčicu Miju koja je upravo krenula u prvi razred naše škole. Pročitajte što nam je rekla gospođa Martina o polasku svoga djeteta u školu i problemima svojstvenim uz prilagodbu na školu.

P: Vaša djevojčica krenula je u prvi razred. To je velik korak. Kako se osjećate?

O: Osjećam se uzbuđeno, sretno, ali me pomalo i strah kako će se priviknuti na školske obveze. Kao majka imam velika očekivanja, ali mi je najvažnije da je ona sretna i zadovoljna te da ide u školu s veseljem.

P: Što, kao stručna osoba, preporučujete roditeljima prvašića?

O: Preporučujem roditeljima da ne prezentiraju školu i učenje kao bauk te da ne kažnjavaju djecu učenjem jer će na taj način povezati učenje s kaznom i mogu razviti otpor prema učenju. Važno je kod djece razvijati i poticati samostalnost te razvijati pozitivan i primjeren (nenasilan, pristojan, empatičan) odnos prema ostalim učenicima.

P: Što preporučujete prvašićima?

O: Poručujem im da je važno slušati učiteljicu, upamtiti što učiteljica govori, da budu dobri prema ostalim učenicima i ne pričaju kad odrasli govore. Savjetujem im da se dobro zabavljaju u školi učeći nove stvari i upoznajući nove prijatelje.

P: Što učiniti kad se pojave neke poteškoće?

O: Potrebno je pratiti djetetove potrebe i mogućnosti te nastojati iskreno razgovarati s djetetom i otkriti uzrok problemu. Ukoliko poteškoće perzistiraju (nastavljaju se), razgovarajte i tražite savjet od učiteljice.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.