Kazališni svijet za mene i tebe

Priča o neobičnoj djevojčici Iglici

Učenici od 1. do 5. razreda odgledali predstavu Male scene

Iglica je neobična djevojčica, drugačija od sviju. Od rođenja je posebna – ima iglice zabodene po cijelom tijelu. Neodvojive su od nje jer je brane od onih koji bi joj mogli učiniti nešto nažao, ali je i sprječavaju da bude obična djevojčica. Iako ona traži svoje mjesto u društvu, nitko baš previše ne želi imati posla s djevojčicom koja bode.

Predstava je smještena u svijet cirkusa koji predstavlja svijet u kojem živimo. Dva klauna u početku odbijaju bilo kakvu vezu s Iglicom, ne žele je za prijateljicu i društvo u igri, no nakon niza pokušaja uviđaju da je Igličina posebnost njena prednost, prihvaćaju je i s njom ostvaruju uspješnu cirkusku predstavu.

U svijetu u kojem živimo često susrećemo neobične, „drugačije“ ljude i ne znamo kako se postaviti prema njima i kako ih prihvatiti, ali ne uzimamo u obzir da oni možda zbog nekih svojih „nedostataka“ ne mogu biti kao mi.

Predstava „Iglica“ šalje nedvosmislenu poruku da i drugačije ljude moramo na neki način prihvatiti, da ponekad mi moramo učiniti neophodan prvi korak i da će onda takvi ljudi svojom posebnošću  obogatiti i naš život.

Klaunove glume Iva Peter Dragan i Nikola Mijatović,a poslije predstave razgovarali smo s djevojčicom Iglicom, tj. s glumicom Nikolinom Majdak.

P: Recite nam nešto o sebi.

O: Ja sam Nikolina Majdak i iz Kutine sam, a živim u Zagrebu.

P:Kako ste postali Iglica? Recite nam nešto o svojoj ulozi.

O:Ja, Iva i Nikola (koji glume klaunove) dugo godina smo prijatelji i bavimo se cirkuskim vještinama, a uz to i kazalištem. Zbog toga nas je Ivica Šimić iz Male scene odlučio angažirati u predstavi jer je radnja „Iglice“ smještena u cirkus. I cirkus je neka neobična stvarnost koja odlično „stoji“ nasuprot Iglici koja je tako neobična djevojčica.

P:Što „Iglica“ poručuje djeci?

O: „Iglica“ poručuje djeci da je različitost lijepa i dobra i da je upravo u tome vrijednost svake osobe.

P:Što Vas je radovalo kad ste bili dijete?

O:Igra, sunce, prijatelji, baka i djed, život!

Danica Fricki, profesorica hrvatskog jezika

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.