Jasenovac

jasenovac 2Iz škole smo krenuli u 08:00h, kada smo došli do Jasenovca podijelili smo se u dvije grupe. Prva grupa je išla do spomenika „Kameni cvijet“ kojeg je napravio poznati jugoslavenski arhitekt Bogdan Bogdanović, a posvećen je svim žrtvama koje su stradale u koncentracijskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata od strane ustaša. Put do „Kamenog cvijeta“ popločan je pružnim pragovima, oni simbolično označavaju dio pruge kojom su zatočenici stizali u logor. Humci i udubljenja označavaju mjesta autentičnih logorskih objekata i stratišta. Druga grupa je išla u Muzej i podijelila se u 7 grupa te su dobili zadatke.
Na putu do „Kamenog cvijeta“ kustos nam je pričao o povijesti Jasenovca. Saznali smo mnoge strašne podatke o logorašima koji su tamo mučeni i ubijeni.  Spomen područje Jasenovac je jedan od najvećih spomenika holokausta i genocida na našem području.

Kada smo došli do Muzeja podijelili smo se u 7 grupa i dobili zadatke za koje smo odgovore morali pronaći među izlošcima. Najnoviji postav muzeja je napravljen 2006. godine gdje se zbog skučenosti prostora pristupilo multimedijskom prezentiranju logora Jasenovac. U logoru je ubijeno oko 82.000 žrtava prema zadnjem prikupljanju podataka. Logoraši su bili izgladnjivani, prisiljeni na težak fizički rad. Bilo je grozno slušati i čitati priče o mučenjima i stradanjima logoraša koji su ubijani na zvjerske načine. Svi smo bili izgubljeni  i pomalo u žurbi, ali smo se nekako snašli i odradili posao kako treba. Nakon izlaganja „radova“ krenuli smo kući.

Naučili smo neke stvari o ne tako lijepoj povijesti naše domovine, nadam se da smo svi izukli pouku da se takvi stravični zločini više nikada ne ponove.

                                               Ognjena Ražov Radić, 8.c

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.