Dan zahvalnosti u našoj školi

2_of_22

Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day) u našoj školi

 Dan zahvalnosti je američki blagdan, dobro nam poznat iz američkih filmova, ali moramo primijetiti da nas premalo zapravo zna o kakvom je blagdanu riječ.

 

 

 

 

7_of_22Naime, sve je započelo 1620. godine, kada su Englezi brodom Mayflower došli do Amerike. Prve zime ostali su bez hrane i skloništa, ali su im u pomoć pritekli, a tko drugi, nego Indijanci.

Donijeli su im neke namirnice koje do tada nisu poznavali poput brusnica, bundeva, krumpira (da, da, krumpira!), purica, graha i kukuruza, a naučili su ih i kako graditi kuće od drva. Englezi su im bili jako zahvalni pa su godinu dana kasnije priredili gozbu na kojoj su pripremili sve namirnice kojima su se prve zime prehranili.

Gozba je bila održana četvrti četvrtak u jedanaestom mjesecu. I otada se svake godine na daj dan održava ovaj omiljeni američki blagdan na kojem Amerikanci pripremaju sada već tradicionalna jela: puricu, pire krumpir, umak od brusnica i pitu od bundeve.

Američki duh nam je približila učiteljica Snježana Pavić koja je s učenicima na satu engleskog jezika priredila proslavu na koju su učenici donijeli palačinke koje su jeli s javorovim sirupom.

Uz to se pio čaj s mlijekom, a kako se ne bi zapostavilo učenje jezika, pjevala se The Turke Wobble Song. Nakon toga su učenici rješavali osmosmjerku u kojoj su bila skrivena jela koja se jedu za Dan zahvalnosti, a od preostalih slova dobili smo šalu o purici (MORAM SAZNATI KOJU ŠALU, op.a).

Taj smo se sat svi dobro zabavili, štošta naučili, a mi novinari zahvaljujemo učiteljici što nas je izvukla sa sata matematike.

 

10_of_22

 

P.S. Kada bi i matematika bila tako slatka i raspjevana, možda bismo je tada više voljeli.

Više fotografija možete pronaći u našoj galeriji. 

Novinari:  Ena Kovač i Martina Belančić, VIII.C

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.